Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници срещу "Морето от бетон", според Искрен Веселинов няма повод за протест

Снимка: БГНЕС

Не трябва да се отлагат готвените изменения в Закона за Черноморското крайбрежие. Такова мнение изказа пред БНР Искрен Веселинов, председател на регионалната комисия в Народното събрание.

„Това е доста скромно като обем изменение на закона, чиято основна задача е да осигури опазването на дюните, забрана за паркиране върху тях, за разполагане на определени съоръжения. Това са едни изцяло защитни текстове, както и някои административни процедури, които не бяха докрай уредени чисто технологично. Между първо и второ четене имаше доста предложения. Едно от тях е възможността да се създават места за къмпингуване, извън официалните къмпинги. И съответно наказателните разпоредби за хората, които си позволяват да къмпингуват, където им падне, замърсяват околната среда, оставят тонове отпадъци след себе си и при това се наричат природозащитници“, обясни той в предаването „Хоризонт до обед“.

Веселинов е категоричен, че този закон по никакъв начин не създава заплаха за природата, плажовете, дюните, а твърденията в тази посока определи като „нелепи“. Депутатът изрази готовност за разговор за „глобален ремонт на закона“ или за нов закон, както и че е готов за среща с всеки, който поиска такава.

Повод за протест няма, категоричен е Искрен Веселинов. Той призова участниците в протестите да предизвикат правилния дебат.

Мирослава Петрова, която е от организаторите на днешния протест под надслов „Море от бетон“, който ще се проведе тази вечер пред Народното събрание, изказа своето мнение:

„От години проблемите с Черноморието са скандални. В момента тези промени, които са 22-ри поред /бел. ред. промените в Закона за Черноморското крайбрежие/, вместо да вървят в посока уреждане на някаква устойчива рамка, предлагат промени, част от които ние наричаме „цинични“. Всичко това се случва на фона на заграбените държавни дюни, на оградените плажове, на лишения достъп до платените, узурпирани, буквално мутризирани плажове. Всичко това се случва на фона на опитите на всичкото отгоре за ограничаване на конституционните граждански права. Прави се опит за удар по най-слабите“.

Протестната седмица започна вчера с внасяне на становище по проблемите в Министерския съвет:

„Има ескалация на недоволство, която си намери своя път в тази протестна седмица, която започва днес пред Народното събрание в 18.36 часа. Това, което се случва на Черноморието ни, а и в страната, е болка за всеки един от нас. Който го чувства по този начин, нека днес излезе и защити базисни ценности, права и свободи, от които утре ще се срамуваме пред децата си и поколенията“.

„Министерството на туризма не се занимава с реалните проблеми и не създава нищо полезно за българския туризъм. Това министерство е пълно разочарование за целия туристически отрасъл“, смята Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм. Според него и Министерството на околната среда и водите също не си върши работата.

„Законът за устройство на Черноморското крайбрежие от устройствен стана Закон за устройване на бизнеси, за намиране на работа на служители на Министерство на туризма, създаване на още работни места за категоризирани къмпинги и концесии на плажове, вместо да се занимава с истинската си тема, която е опазване на Черноморското крайбрежие и неговото устройване така, че то да бъде запазено за бъдещите поколения и като ресурс за местните хора, както и като възможност за развитие. То в момента е в една почти матова ситуация. България загубва конкурентоспособността си на нейния черноморски продукт“, коментира Попйорданов.

Според него държавата трябва да си върне вече станалите частни плажове и брегова ивица. Трябва да се търсят трайни и респектиращи инвеститорите решения, добави той и изказа мнение, че гласуването на закона трябва да бъде отложено.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22