Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ген. Ралстън: Увеличава се стратегическо значение на България като член на НАТО

3
Генерал о.р. Джоузеф Ралстън (вляво) преди да бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ във Военната академия.
Снимка: Добромир Видев

По-голяма роля за България в региона и НАТО и нуждата САЩ да обърнат повече внимание в Югоизточна Европа препоръча генералът от резерва Джоузеф Ралстън. Като върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа през 2003 година той наблюдава приемането на България в НАТО.

Американецът Джоузеф Ралстън получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Г.С. Раковски“.

България ще има по-голяма роля в региона, каза Джоузеф Ралстън. Купуването от Турция на руски ракетни системи и американската забрана към турските пилоти до тренировъчните им програми, са само два от примерите за новите отношения.

„От десетилетия Турция е била силен съюзник на НАТО в операциите. Тези решенията на президента Ердоган обаче обтягат отношенията на САЩ с Турция. Затова виждам увеличаващото се стратегическо значение на България като член на НАТО и партньор със САЩ. Много ще бъде искано то страната ви в следващите години. Сигурен съм, че България ще се справи с това предизвикателство“, каза той.

Джоузеф Ралстън би препоръчал американската администрация да обърне внимание на Югоизточна Европа. София е един от районите, който изпитва най- сериозни заплахи след Руската намеса в Грузия и анексирането на Крим.

„Целта на президента Путин е ясна – отслабване на трансатлантическата връзка между САЩ и НАТО“, каза Ралстън.

Затова и не подмина решението страната ни да купи изтребители Ф-16.

„Като бивш пилот, аз съм особено доволен, че България избра Ф-16 за модернизацията на Военновъздушните си сили. Изборът би дал възможност на въоръжените ви сили да опазят българската територия, ще увеличи оперативността ви със силите на други държани като Словакия, Румъния, Гърция. И значително ще усили колективните възможности на Алианса да възпират Русия. Модернизацията на всеки член е важна“.

САЩ остават ангажирани с европейската сигурност и трансатлантическите връзки, каза още Джоузеф Ралстън. Той припомни, че САЩ са инвестирали в Европа 16,5 милиарда долара допълнително за европейски инициативи за спиране на руските действия. А 5,9 милиарда долара се планират за 2020 година. Това включва допълнителни въоръжени сили, екипировка, обучение, инфраструктура. България е включена, каза Джоузеф Ралстън.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Близнашка

Журналистът в БНР Зорница Близнашка: За мен радиото остава магия

"Винаги съм била радиочовек, неосъзнавайки го като по-малка. Задържахаме и хората, с които работя, тъй като от тях мога да науча много повече. Нищо лично към хората, които работят в телевизия или преса, но за мен радиото остава магия и тук хората са магьосници с това, което правят и успяват да съставят в ефира . То е като театър на..

публикувано на 26.11.21 в 17:53
Природен парк „Врачански Балкан“

Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента

Резерватът "Врачански карст" се намира на територията на природен парк "Врачански Балкан". Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента .  " Преминаването по маршрута е едно преживяване за сетивата и предизвиквам всеки, който мине да се заглежда наоколо - има интересни растения, животни.   Човек..

публикувано на 26.11.21 в 16:58
АЕЦ Козлодуй

Станислав Георгиев: Политическите решения идват със закъснение спрямо технологичните нужди

"Това, което направиха бъдещите политици и управляващи на България е, че отложиха отново въпроса - не за първи път. Историята с нова ядрена мощност се дискутира от 1985 - нищо ново. Това доказва колко е важно да се реши този въпрос", каза за БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум във връзка с проведените преговори в..

публикувано на 26.11.21 в 13:17

Ще бъде ли обновена бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив анализира в момента какви са възможностите да се вдъхне нов живот на една от от най-красивите и емблематични постройки на Главната улица - бившата сграда на БНБ. През 2013 година тя беше преотстъпена на града, срещу което банката получи терен в друг район на  Пловдив. От няколко месеца общината вече е реален собственик. Проектът за..

публикувано на 26.11.21 в 11:24
yurukov

Блогърът Боян Юруков за насилието над жени

"Снощи на протеста няколко момчета отклониха вниманието от същинската цел на протеста срещу насилието над жени чрез провокация, като медиите отидоха при тях да ги снимат. Така отново и за пореден път се отклони вниманието от същинския проблем, като домашното насилие", разказа в "Преди всички" блогърът Боян Юруков. Протест в София срещу..

публикувано на 26.11.21 в 10:21

ВиК-Хасково и EVN ще търсят решение за неплатен дълг за консумиран ток

Спряно е е лектричеството на сгради на ВиК - Хасково заради неплатен дълг за консумиран ток в размер на 2.2 милиона лева. За 26 ноември е насрочена среща между ВиК -Хасково и EVN, за да се стигне до споразумение за разсрочено плащане. Качеството на водата в Хасково е един от основните проблеми на жителите в района. Три години водата е..

публикувано на 26.11.21 в 09:25

Очаква се автономните автомобили да предотвратяват катастрофи

Очакванията към автономните превозни средства са на първо място да допринесат за избягване на пътните инциденти. Дори и сега можем да си представим, че и при наличието на шофьор в автомобила се вграждат защитни механизми и той "вижда по-добре" и участва повече в контрола. В истински опасни ситуации тя може да спре или да забави скоростта, заяви проф...

публикувано на 25.11.21 в 16:23