Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на медицински сестри

| обновено на 12.06.19 в 17:38
2
Медицински сестри от София и страната се събраха в подкрепа на Мая Илиева в столицата.
Снимка: БГНЕС

Пореден протест на медицински сестри се проведе днес пред частната болница „Токуда“ в София. Участваха и здравни работници от различни градове на страната, които дойдоха да подкрепят своята колежка Мая Илиева, заплашена с уволнение от ръководството на болницата. Протест имаше и пред общината в Пловдив, също в подкрепа на Мая Илиева.

В протеста в София се включиха медицински сестри от Пазарджик, Сливен, Кърджали и от други градове на страната. Те предупредиха за пореден път управляващите, че ще отстояват каузата си докрай:

„Няма да ни изплашите, господа. Вашето време вече свършва. Нашият труд е високообразован, висококвалифициран и високоотговорен, така че ние си искаме нашето достойно място.

Просто не мога да се съглася с всички тези проблеми в здравеопазването, които ги има, а никой не иска да ги разреши“.

Протестиращите настояха за среща с премиера Бойко Борисов и призоваха ръководството на болница „Токуда“ да спре тормоза над колежката им Мая Илиева. Тя се включи в протеста по време на почивката си, заедно с още няколко сестри от болницата, и съобщи, че в болницата се събират подписи срещу нея: 

„За да ме компрометират пред моите колеги и да ме отстранят от работа най-вероятно“.

Омбудсманът Мая Манолова дойде при протестиращите. Тя разкритикува здравния министър Кирил Ананиев за твърдението му, че омбудсманът създава хаос и пречи на здравеопазването: „Да, преча му и ще продължавам да му преча, когато не си гледа работата, когато поема обещания и не ги изпълнява, когато лъже медицинските специалисти“.

За разлика от предишните два протеста, днес в Пловдив присъстваха по-малко медицински сестри. Факт, който протестиращите от града и от Карлово обясниха с натоварените графици и липса на кадри в болниците. Присъстващите подчертаха, че не са заплашвани, но много от колегите им се страхуват да протестират. Точно затова подкрепят и Мая Илиева.

Медицинските сестри от  МБАЛ „Д-р Киро Попов” подчертаха, че в началото на година са получили минимално увеличение, но заплатите им все още са много под договорените в колективния трудов договор  900 лева. В болницата няма информация кога и как ще бъдат получени и разпределени обещаните пари от Министерство на здравеопазването. Според протестиращите методиката на ведомството за формиране на работните заплати не е ясна. До момента не са спазени и поетите ангажименти от страна на ресорното министерство за решаване на проблемите като цяло в системата.

Точно затова исканията на професионалистите по здравни грижи остават същите -  стартова заплата от две минимални работни заплати, независимо от вида на лечебното заведение, спазване на медицинските стандарти, заплащане на нощния труд, разделяне на съсловните организации и решение болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Протестите на здравните работници ще продължат с различни прояви в цялата страна.

От утре медици от видинската болница започват ефективни протести за по 1 час на ден.

На 21 юни медицински специалисти от Пловдив и Карлово ще подкрепят колегите си  от Пазарджик и ще блокират магистралата за Пловдив.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени,..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева,..

публикувано на 12.07.24 в 12:33

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е възникнал в началото на работния ден, като пътниците са били насочвани да закупуват билети онлайн или..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08