Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън не се стреми към Брекзит без сделка

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

„Мога да обединя страната и ще има Брекзит“, с тези думи накратко може да се обобщи започналата днес кампания за лидер  на Консервативната партия на бившия външен министър на Великобритания Борис Джонсън. Фаворитът на букмейкърите обаче избягна да отговори на всички неудобни въпроси. Джонсън обяви, че на него може да му се вярва и че на 31 октомври страната трябва да напусне ЕС. От Лондон – Веселин Паунов:

В момента Борис Джонсън се радва на подкрепата на най-много депутати на торите. Изтъквайки постоянно заслугите си като кмет на Лондон и с твърдения, че може да му се вярва, Джонсън посочи, че той е човекът, който ще изпълни Брекзит и че само излизането от ЕС е в състояние да обедини страната: „След три години и два пропуснати крайни срока ние трябва да напуснем ЕС на 31 октомври.“.

Борис Джонсън обаче побърза да поясни, че не се стреми към Брекзит без сделка, но страната трябва да се подготви щателно и за този вариант.

 „Ново правителство, с нов мандат, с нови убеждения и нова решимост да свърши работа. С нов оптимизъм и ново самочувствие какво може да направи Великобритания. И аз мисля, че те ще откликнат на това“, каза той.

И тук последваха неудобните въпроси, като първият и най-важния е може ли да се вярва на Борис Джонсън след толкова много гафове, непремерени, често обидни, и най-вече противоречиви изявления. Според него и неговите привърженици – да. Но ето какво отговори министърът на финансите Филип Хамънд на въпроса може ли Борис Джонсън да изпълни Брекзит: „Не смятам, че може. Казвал съм публично, че не е разумно кандидатите да се поставят в неудобно положение с такива обещания. Парламентът няма да позволи излизане без сделка от ЕС, а опитът дотук предполага, че постигането на сделка в парламента няма да е лесно.“

Всъщност още днес лейбъристите започват именно процес за блокиране на излизането от ЕС без сделка.

На практика днес Борис Джонсън не се извини за предишни гафове, нито изложи ясен план за Брекзит, избегна всички неудобни въпроси. Разбира се, добре бе приета заканата да не допусне Джереми Корбин на Даунинг стрийт.

Така че Джонсън си остава фаворит на депутатите. Първият кръг от гласуване е утре. Кандидатите са десет, като този с най-малко гласове ще отпадне директно, но е твърде вероятно някои от останалите доброволно да се оттеглят, ако преценят след резултата, че нямат шанс да продължат успешно напред. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тереза Мей обявява пред премиерския офис на

Десетима са кандидатите да наследят Мей като лидер на Консервативната партия

Десетима кандидати ще участват в надпреварата за поста на Тереза Мей като лидер на британската Консервативна партия. 11-ият кандидат, Сам Джийма, единственият подкрепящ втори референдум, се оттегли малко след като процедурата за номинации..

обновено на 11.06.19 в 13:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София,..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34