Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Лукас: Постоянна американска база в Полша не е добра идея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постоянна американска база в Полша не е добра идея, изказа мнение пред БНР Едуард Лукас - старши вицепрезидент на мозъчния тръст Център за европейски политически анализи.

„Такива бази са много скъпи, защото предполагат изграждане дори на училища, зали за боулинг, ресторанти за хамбургери. Все едно да изградиш цял нов град. Всъщност, за да има по-голямо американско военно присъствие в Полша, трябва да се увеличат способностите на американците да се разгръщат там. Това, според мен, би бил правилният подход. Въпросът е дали ще можем да изпратим подкрепления в Полша в случай на криза. Затова трябва да се обърнем към иначе скучната военна логистика. Предполагам, че това ще е в основата на нещата, когато се изяснят идеите за увеличаване на контингента“, коментира той в предаването „Събота 150“.

Експертът подчерта, че американското присъствие в Полша е доста малобройно и затова увеличаването му ще е добре за НАТО, а и поучително за Германия.

Според него огромна част от разположените в Европа американски войници ще продължат да са в Германия. „В реда на нещата обаче е да бъде даден сигнал на германците, че Съединените щати не са доволни от ниските им разходи за отбрана. Но и от военна гледна точкатрябва да се актуализират готовността и позициите на НАТО към заплахите, пред които е изправен алиансът“, обясни Едуард Лукас.

Той е притеснен обаче от двустранния подход на администрацията на Тръмп към сигурността: „Президентът прави сделки със страни, които харесва, и наказва такива, които не му се нравят. А НАТО в същността си е многостранен съюз и затова е важно американското присъствие в Полша да служи за териториалната отбрана на целия алианс, а не да е просто някакъв вид награда за Полша, защото е една от любимките на Тръмп“.

Според него Полша би трябвало да инвестира и в шведска техника - противовъздушна отбрана, самолети или подводници. Защото, макар Швеция да не е членка на НАТО, полско-шведските отношения са много важни за отбраната на Балтийско море, подчерта Лукас.

„Ако в Полша има постоянна военна база с тежки оръжия, Русия би била наистина разтревожена. И въпреки че ѝ е известно, че НАТО разполага на източния си фланг отбранителна бойна техника, Русия би се оплаквала. Но пак не би направила промени в и без това пренатоварените си със задачи въоръжени сили“, изказа мнение той.

Според специалиста купуването от Турция на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е катастрофална грешка на Турция:

„Лесно е с фанфари да обявиш: "Ще си купя С-400!"  Но сега, след като те вече са купени и в процес на доставяне, проблемът е сериозен. Защото той не може да се откаже, без да се злепостави сам. В същото време няма как и да продължи, без да влезе в конфронтация. А американците дадоха ясно да се разбере, че не могат да допуснат Турция да е едновременно част от програмата за Ф-35 и да разполага с такива модерни руски системи за противовъздушна отбрана. Така че това е много сериозен проблем за турско-американските отношения, които и без това вече са много обтегнати“.

НАТО по-скоро ще се огъне, вместо да се строши, заяви още Лукас и добави:

„Все пак ще е трудно. Въпреки че Турция в момента не играе централна роля в НАТО, защото алиансът не участва в големи мисии в Близкия изток. Притесняваме се много за Черно море, но за щастие имаме и други съюзници там, включително България“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия e обезпокоена от плановете за американски шпионски дронове в Полша

Русия е обезпокоена от плана на САЩ да разположи шпионски безпилотни летателни апарати в Полша, заяви днес руският зам. външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс. За това и за изпращане на американски военни в Полша се споразумяха снощи..

публикувано на 13.06.19 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06