Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният бюджет на Германия надхвърли 47 милиарда евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия увеличава разходите си за отбрана по съображения за сигурност - това заяви канцлерът Ангела Меркел в седмичното си радиоизявление, излъчвано чрез интернет. Меркел обясни, че увеличеният бюджет ще позволи  купуването на повече модерни средства и изпълняването на нови задачи.

По-рано Германия информира НАТО, че тазгодишният й бюджет за отбрана ще достигне 47 милиарда 320 милиона евро, а през следващата година ще нарасне на 49 милиарда 670 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен блок, рухнала е част от фасадата и стълбище. Ударите с дронове тази нощ, изпратени от руска..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Фрагмент от

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си. Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с неотменната подкрепа на Никола Колев – директор на Основното..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". По думите на Асен Василев истината за ареста на бившата шефка на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който председателстваше временната комисия в предишния..

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората бяха предупредени, че може да паднат обекти от въздуха. Подобно предупреждение се изпраща когато..

публикувано на 24.07.24 в 11:43