Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти: Социалната система трябва да се адаптира към навлизането на цифровите технологии

| обновено на 17.06.19 в 19:17
Снимка: архив

Дигитализацията на икономиката ще свие работните места с 10-15% в следващите 6 години и с до 45 на сто до 2050 г. Високите технологии често изместват човека, а традиционните форми на заетост стават все по-гъвкави и разнообразни. Това създава възможности пред работодателите да лавират с трудовите договори и да пестят от осигуровки, каза днес Пенчо Хубчев от Фондация „Фридрих Еберт“.

Той бе сред участниците на конференция, посветена на дигитализацията на икономиката и начина, по който ще преобрази пазара на труда. Те изтъкнаха, че България няма адекватни политики за социална защита на работещите в условията на дигитализацията на икономиката. Форумът за цифровите технологии и социалната система беше организиран от Фондация "Фридрих Еберт" и фондация "Солидарно общество".

Експерти предупредиха, че социалната система трябва да се адаптира към промяната в структурата и характера на работните места при все по-голямото навлизане на цифровите технологии.

„При всички положения тенденцията е към повече работни места вкъщи, особено с тези дигитални платформи, където те не осигуряват социално работещите в тях“.

Затова според Ивайло Иванов от НОИ промените трябва да създават гаранции, че работещите в дигиталната икономика ще бъдат адекватно защитени срещу социалните рискове, включително чрез иновативни форми на участие в осигуряването.

„Компаниите все повече предпочитат да наемат независими изпълнители, самостоятелно заети лица за отделни поръчки, вместо да наемат служители на пълно работно време на стандарти и трудови договори. Все по-малко има значение има дали работата ще се върши в офис, домашни условия или в някое кафене“, заяви той.

Страната ни има нужда от стратегически визии и политики във връзка с дигитализацията и новите гъвкави форми на заетост, но правителството не прави достатъчно, коментира Георги Гьоков – зам.-председател на парламентарната комисия по труд, социална политика и демография. Според него въвеждането н т.нар. безусловен базов доход е един от лесните начини на компенсиране на отпадналите от пазара на труда. Той посочи, че Еврокомисията обсъжда такъв доклад, но липсва единно мнение на експертите по подобна мярка.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Австрия спира от юни "АстраЗенека"

Австрия ще спре прилагането на ваксината на "АстраЗенека" от началото на юни, съобщи здравният министър на страната. Министър Волфганг Мюкщайн сам се е ваксинирал с "АстраЗенека" и настоява, че тя е безопасна, но аргументира спирането ѝ с големите закъснения в доставките и притесненията от кръвни съсиреци, които разколебаха голяма част от австрийците...

публикувано на 18.05.21 в 20:07
В село Люляково са събрани специфични носии на нашите прадеди - мюсюлмани и християни.

Етнографскат изложба "Багри от долините на Струма и Места" в Перник

Етнографската изложба "Багри от долините на Струма и Места" гостува в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията е съвместна на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев и показва традиционни облекла, тъкани и накити от Югозападна България. Изложбата се организира на ротационен принцип, като всяка година гостува на различен..

публикувано на 18.05.21 в 20:02

Ваксинирането в Ямболско ще става в логистични центрове и с мобилни екипи

Логистичните центрове в петте общини на Ямболска област ще започнат работа в Регионалната здравна инспекция и филиали на Спешна помощ. Мобилен екип ще ваксинира възрастни и болни хора в малките населени места. Логистичният център в Ямбол ще е в РЗИ и ще обслужва и част от населените места в общините Тунджа и Стралджа. Във филиалите на Спешна помощ в..

публикувано на 18.05.21 в 19:57

Мерки за сигурност в София заради футболната среща ЦСКА - "Арда"

Полицията в София предприема мерки за сигурност заради футболната среща в сряда между отборите на ЦСКА и "Арда"- Кърджали. Засилено ще бъде присъствието на полицейски служители на много места в града. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители в София ще следят за опазването на обществения ред и недопускането..

публикувано на 18.05.21 в 18:40
eurovision

Евровизия по БНТ от 22:00 часа

От 21 часа местно време в нидерландския пристанищен град Ротердам ще се проведе първият полуфинал на 65-ото издание на песенния конкурс "Евровизия". Силвия Петрова с подробностите: Зрителите в България ще могат да гледат шоуто на живо от Ротердам по БНТ 1 от 22:00 часа. Събитието ще открие миналогодишният победител Дънкан Лоурънс, който ще..

публикувано на 18.05.21 в 18:28

Еврофинансиране и по новата Програма за транснационално сътрудничество

България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. Проекти по програмата ще могат да се изпълняват на цялата територия на страната, а прогнозният бюджет на инструмента е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд..

публикувано на 18.05.21 в 18:25
Иван Атанасов, идеолог на

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели се очертава преди предстоящите избори на 11 юли. Преди седмица в предаването "Нещо повече" Иван Атанасов , представян като последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, бивш депутат на левицата, бивш ръководител на Пътната агенция и на проекта "АЕЦ Белене", създател на..

публикувано на 18.05.21 в 18:09