Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиции и нови работни места в борба срещу неравенствата в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз си е поставил за цел да създаде 10 000 работни места в следващите 5 години, а инвестициите да достигнат 5 млрд. евро до 2020 година. Това обяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер при откриването на Европейските дни на развитието в Брюксел.

Юнкер посочи, че на всеки 5 секунди едно дете в света губи живота си. По думите му справянето с този проблем, който е изключително сериозен в Африка, както и с неравенствата, е отговорност на всички. Като решение на тези наболели проблеми председателят на Европейската комисия посочи инвестициите и създаването на нови работни места.

Генералният директор за международно сътрудничество и развитите в Европейската комисия Стефано Мансервизи заяви, че 26 души в света притежават толкова пари, колкото 3,7 милиарда души взети заедно. По данни на ООН за миналата година около 1,3 милиарда души в света живеят в бедност, като близо половината от тях са деца.

„В най-бедните страни се вижда много драматично как увеличаващият се брутен вътрешен продукт носи ползи за много малко хора, а не за цялото общество. Неравенството е едно от най-важните и трудно за решаване предизвикателство“, каза Мансервизи.

Тази ситуация увеличава чувството за несправедливост и подхранва недоволството, коментира белгийската кралица Матилда. Тя посочи, че всяка жена в район с конфликт или в бедна страна автоматично е поставена в неравностойно положение. Независимо дали става въпрос за достъп до вода, образование, здравеопазване или пазар на труда.

Кралицата на Белгия обаче очерта и някои положителни тенденции в борбата с бедността и неравенството, отчетени през последните години:

„Крайната бедност и детската смъртност намаляват. В световен мащаб никога не е имало толкова момичета, които да посещават училище. Ранните бракове също са по-малко. В световен мащаб броят на хората, които живеят в бедни квартали, спада, а достъпът до електричество се увеличава”.

Да разказваш историите на бедните, на мигрантите, чиято гледна точка често остава нечута, се е превърнало в основното занимание на Симона Карнино, която е журналист на свободна практика. Така работата ѝ в Централна Америка и Мексико я среща с жена, която се е върнала от Съединените щати. Там тя е оставила децата си, за да отиде при тежко болната си баба в Гватемала. След отпътуването си обаче тя няма как да се върне обратно в Съединените щати, тъй като ѝ е отказана виза. Така в продължение на години тя не е виждала децата си и единственото, което ѝ остава, е да чака и да работи – по 14 часа, както по думите ѝ и в САЩ.

Срещата на Симона Карнино с хора, които искат да напуснат страната си, я убеждава в това, че голяма част от тях не търсят по-лесния живот зад граница, а искат да имат възможността да работят и да се развиват. 

„Повечето медии представят хората от Централна Америка като свободни, бедни и агресивни. Те имат толкова много причини да пътуват в чужбина. Аз срещнах много хора, тръгнали от Централна Америка към Съединените щати, мисля дори, че бяха хиляди. И повечето от тях бяха мотивирани. Те бяха активни, а не пасивни. Те не просто пътуваха, a това, което ги тласкаше, беше желанието да работят".

Репортажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21