Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ „Подкрепа“: Ниските доходи ни лишиха от домакинство на Европейския орган по труда

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Ниските доходи в страната са една от причините България да изгуби битката за домакинството на новия Европейски орган по труда. Това мнение изрази президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Преди дни стана ясно, че централата на Европейския орган по труда ще бъде в Братислава, която надви в надпреварата София, Рига и Никозия.

Според националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов България е закъсняла с лобирането за своята кандидатура.

Манолов заяви: „Животът е такъв, ще чакаме някоя друга европейска агенция да потърси мястото си в София. Това няма да се случи скоро, докато нивото на доходи в България бъде каквото е. Защото хората, които ще работят в тази институция, ще получават доходи, които ще имат предвид общото ниво на доходите в държавата“.

Целта на новия орган е да оказва подкрепа на държавите членки в прилагането на законодателството на ЕС в областта на свободното движение на работници, командироването и др.

Огнян Атанасов коментира, че идеята седалището на органа да е в София е добра, тъй като проблемите с трансграничната мобилност са най-вече в Източна Европа.

„България, Полша, Балтийските държави, Румъния. Причините са много, за нас основната е закъсняло лобиране“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Изборът на Братислава за седалище на Европейския орган по труда е провал за българската политика

„Разочарованието е голямо, защото това беше един от малките шансове в България да има агенция на Европейския съюз. Това щеше да подобри контактите и връзки с Брюксел. Това показва провалът на българската политика“. Това коментира пред БНР..

публикувано на 13.06.19 в 16:33

Братислава победи в надпреварата за седалище на Европейския орган по труда

Братислава е новото седалище на Европейския орган по труда - това реши днес Съветът по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. 15 от общо 28 гласа получи столицата на Словакия на заседанието на Съвета в..

обновено на 13.06.19 в 14:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка остава ситуацията с пожарите в Рила

Екипи на пожарната, горски работници, доброволци и военнослужещи гасят двата пожара в Рила. Ситуацията е тежка, особено под Черни връх, на 2300 м надморска височина, над селата Самораново и Бистрица. В двете села е обявено частично бедствено..

публикувано на 26.08.24 в 12:51
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Краматорск, Донецка област, Източна Украйна, 25 август 2024 г.

Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна

Русия предприе тази сутрин масивна атака с дронове и ракети срещу Украйна. За момента се съобщава за трима убити. Експлозии бяха чути и в украинската столица Киев, вероятно резултат от действието на противовъздушната отбрана. В цялата страна беше..

публикувано на 26.08.24 в 12:33
Атанас Илков

Новият министър на вътрешните работи: Основният приоритет е да гарантираме честни избори

Номинираният за нов министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви пред БНР, че ще работи, за да оправдае очакванията на обществото и да гарантира добър обществен ред, честни и прозрачни избори. Пред репортера на БНР Николай Христов Илков набеляза..

публикувано на 26.08.24 в 12:31
Атанас Зафиров

В БСП са доволни от рокадата в МВР, искат спешни консултации за еврокомисар

От БСП са доволни от рокадата на служебния министър на вътрешните работи в новото служебно правителство.  От "Позитано" 20 обаче призоваха за спешни консултации по темата за еврокомисар. БСП бяха една от първите политически сили, които открито..

публикувано на 26.08.24 в 12:20
Кирил Петков

Кирил Петков: Само масовото гласуване ще им обърка сметките

Още преди официалното обявяване на състава на новия МС от ПП-ДБ изразиха резерви към назначаването на Атанас Илков за вътрешен министър. С политиката се раздели досегашният министър на транспорта Георги Гвоздейков, който беше изключен от партия..

публикувано на 26.08.24 в 12:17

Европрокуратурата конфискува активи при разследване на измама за 2,6 млн. евро, свързана с водоснабдяване на община в България

От офиса на Европейската прокуратура в София съобщават, че са конфискували активи при разследване на измама на стойност 2,6 милиона евро, свързана с водоснабдяване на община в България. Разследвани са държавни служители и кмет, заподозрени в източване..

публикувано на 26.08.24 в 12:13

Един сребърен и два бронзови медала за български ученици на олимпиадата по география

Един сребърен и два бронзови медала завоюва българският отбор на XX Международна олимпиада по география в Дъблин, Ирландия. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Тримата отличени ученици са от София. Участниците l надпреварата са..

публикувано на 26.08.24 в 11:45