Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН откри доказателства за връзка на саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

| обновено на 19.06.19 в 18:48
Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман (вдясно) и журналистът Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джамал Хашоги е бил жертва на умишлена, планирана екзекуция. До този извод стига специалният докладчик на ООН Анес Каламар, която представи днес безпощаден 100-страничен анализ. Съгласно международното право в областта на правата на човека отговорността за убийството на журналиста е на Саудитска Арабия, категорична е Каламар.

Саудитска Арабия дълго отричаше да има нещо общо с изчезването на Джамал Хашоги. Вълната от възмущение в целия свят принуди Рияд да признае, че журналистът е бил убит.

Докладът на ООН твърди, че има „надеждни доказателства“, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на дисидента Джамал Хашоги и трябва да бъде разследван.

За докладчика Анес Каламар смъртта на журналиста е „международно престъпление“.

„Като се имат предвид доказателствата, които оправдават международно наказателно разследване за отговорността на престолонаследника, за мен е логично да поискам той да бъде обект на санкции“, каза тя.

Специалният докладчик на ООН смята, че разследванията, проведени от Саудитска Арабия и Турция, не отговарят на международните стандарти.

„Ясно е, че на мястото на престъплението не само не е водено разследване, но е било и добре почистено. Заличени са всички следи, така че когато турските следователи са влезли в консулството, не са могли нищо да открият. Те самите подчертаха възможността много доказателства да са били унищожени“.

Докладът на ООН подчертава, че убийството на Хашоги показва, колко уязвими са саудитските дисиденти, живеещи в чужбина. Тази седмица станаха известни два случая в Норвегия и Германия, където местните тайни служби трябваше да се погрижат за сигурността на живеещи там критици на властта в Рияд.

Рияд побърза да отхвърли констатациите в доклада на ООН за смъртта на Хашоги.

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр отхвърли доклада на ООН, който заключи, че саудитският принц Мохамед бин Салман и други високопоставени лица са индивидуално отговорни за убийството на Джамал Хашоги.

Заключението на специалния докладчик на ООН Аниес Каламар "съдържа ясни противоречия", написа той в Туитър, както и "необосновани твърдения". Саудитска Арабия, посочи Ал-Джубейр, също е разпоредила разследване на смъртта на Хашоги, което вече в ход.

59-годишният Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври миналата година в саудитското консулство в Истанбул. ЦРУ твърди, че разполага с надеждни улики срещу саудитския престолонаследник, след като миналата година управлението бе остро критикувано, че не е предупредило Хашоги за планираното убийство. Случаят предизвика гневни реакции в целия свят, но остана без конкретни последствия за режима в Рияд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник споменал „куршум“ в разговор за Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е заявил през 2017 г., че ще стигне до използване на „куршум“ срещу журналиста Джамал Хашоги, ако той не престане с критиките си срещу саудитската монархия, предаде БТА. Това се посочва в..

публикувано на 08.02.19 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия..

публикувано на 19.07.24 в 19:35