Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социална тревожност е когато смятаме, че другите живеят по-добре

Пламен Димитров- Дружество на психолозите в България
Снимка: Ани Петрова

Психологически проблем е когато изпитваме непреодолим страх, че другите живеят по-добре от нас. Страхът от пропуснати възможности също е проблем. Това коментира пред БНР д-р Пламен Димитров от Дружеството на психолозите в България.

„Това е непреодолима форма на опасение, което изпитваме, че другите може би имат по-награждаващи ги, по-приятни, по-вълнуващи преживявания от самите нас и ние не участваме в такива дейности, в такива събития, в тази среда, в която другите живеят по-добре. Психолозите, психотерапевтите, психиатрите, които отдавна познават този комплекс го свързват обикновено с това, което наричаме социална тревожност. Тревожност в отношенията с другите и в отношението към себе си като социално същество“, каза той в предаването „Хоризонт до обед“.

Д-р Пламен Димитров говори и за проявата на засилено желание да се интересуваш какво правят другите, да знаеш как живеят и да сравняваш себе си с тях.

„Това е най-добре обяснено от екзистенциалната психология и психотерапия, които казват, че хората изпитват празнота, несигурност в своето благополучие и в правилността или полезността на действията. Не се наслаждават на живота си тук и сега и не са потопени в потока от собствени преживявания, дейности, които да им дадат това наслаждение, тази удовлетвореност от случващото се в собствения им живот, и имат нужда да надничат в битието, в действията на другите.“

Пламен Димитров обясни и проблема със страха да не съжалява човек за нещо: 

„Имам такива изследвания, дългогодишни, с хората, които имат този екзистенциален проблем, че, непрекъснато анализирайки живота си, установяват, че са пропуснали възможности или се сравняват с околните, връстниците си например. Те имат този натрапчив страх от това, че съжаляват за случилото се или за пропуснатите възможности и наблюдават как се справят с това другите и често пъти им се иска да живеят като тях.“

Жители на Враца коментираха психологическия проблем наречен FOMO, т.е. страхът от пропусната възможност.

„Много интересно, защото сега се диагностицирах, анализирах и може би го имам този синдром, защото имам постоянно страх като пропусна някой рок концерт и не само рок концерт, много обичам да ходя на концерти и гледам после да компенсирам с някои други, които не са ми точно на сърце. Сега разбирам, че може би да имам и аз такива предпоставки за този синдром - FOMO.“

„Аз ги определям като хора консуматори и никога не им стига. Те винаги искат да посетят всичко, да видят всичко и това са доста предприемчиви хора и са много насъскани за самия живот и са готови на всичко, на всяка цена да притежават колкото могат повече. Наскоро чух за този синдром и според мен това са абсолютни глупости.“

„С новите технологии - нови болести, нови пристрастявания. Едното върви за ръка с другото. Хората непрекъснато искат да бъдат информирани, да не пропускат неща, винаги да са осведомени, винаги да знаят какво се случва, винаги да изискват най-доброто. Просто до някаква степен не умеят да се наслаждават на момента, на мига и на това, което имат, а просто гледат винаги ако могат по някакъв начин навсякъде да взимат максимално от всичко и да не пропускат нищо. Интересното е, че улисани в това нещо, в тези технологии, непрекъснато четейки къде какво можем,  ние пропускаме това, което го имаме в момента и в настоящето и така, без да го виждаме това, което ни е пред очите, не го забелязваме, винаги гоним това, което го нямаме и пропускаме това, което го имаме.“ 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рискове за децата с аутизъм в детските градини при сливането на групи

Историята на Пламена Макариева и нейния син Калоян ни препраща към декларативната ни готовност да сме загрижени и готови да помогнем винаги на децата със специални образователни потребности, за да станат колкото е възможно по-пълноценна част от обществото. Заявки, програми и теории има. Практиката обаче се оказва трудна . Калоян е на 5 години..

публикувано на 28.05.20 в 09:56

Деница Делвил: За децата със специални потребности изолацията е ежедневие

Най-новата кампания на УНИЦЕФ - „Образование за всяко дете“, ще бъде един от дългосрочните инструменти на организацията за подкрепа на децата с увреждания в България. „ Необходимостта от подкрепа за тези деца още по-ясно и остро се видя по време на кризата и дистанционната форма на обучение, към която преминаха всички ученици“, каза пред..

публикувано на 27.05.20 в 13:37

Предпазни мерки при завръщане на работа след ограниченията

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. „Бих препоръчала известен период от време да се работи дистанционно, особено по-уязвимите груп и, където има такава..

публикувано на 27.05.20 в 10:31

БНР търси Краля и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР е време да изберем Краля и Кралицата на випуск 2020!  За участие е необходимо: Да публикувате снимка в Instagram с #class2020bnr. Снимките могат да бъдат от вашите изпращания, последни учебни дни или с вашите бални тоалети. Да призовете вашите приятели да..

публикувано на 26.05.20 в 19:15

Орнитолог: Намаляването на врабчетата подсказва влошена жизнена среда

Около 500 доброволци са се включили в тазгодишната кампания по преброяване на врабчетата у нас . Благодарение на тяхната помощ ще знаем какво точно се случва с врабчетата и жизнената среда на човека, каза пред "Хоризонт"  Петър Янков, орнитолог от  Българското дружество за защита на птиците. „Някой ще каже – голяма работа, някакви сиви..

публикувано на 26.05.20 в 16:11

Зад кулисите на онлайн обучението

Плюсовете и минусите на онлайн обучението. И какво загуби, и какво спечели образованието. Михаела Иванова учи в 105-о СУ „Атанас Далчев“. Онлайн обучението променя ежедневието ѝ основно: „Всички се включваме минути след като сме станали. Първоначално се чувствам сънливо. Аз съм първа смяна и започвам в 7.30 часа, като часовете ни са..

публикувано на 26.05.20 в 15:57

Блажка Димитрова: Една птичка пролет не прави, но носи промяна

Всеки от нас носи промяната, но когато сме заедно постигаме много по-бързо една цел, затова е хубаво да сме повече. Дори когато усещаме, че сме сами в мисията си, не бива да се отказваме, защото рано или късно ще намерим съмишленици. В това вярва Блажка Димитрова, автор на проекта за ресторант с нулев отпадък, който празнува първия си рожден..

публикувано на 26.05.20 в 13:33