Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ускоряват постъпването на нови войници в армията

Снимка: БГНЕС, архив

Правителството прие днес промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), с които се цели да се създадат условия класираните кандидати веднага да бъдат приемани на военна служба, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Анализът на проведените конкурси за вакантни войнишки длъжности показва, че класираните се налага да чакат повече от 4 месеца издаването на разрешение за достъп до класифицирана информация преди да сключат договор за военна служба. Някои от тях в този период приемат други предложения за работа.

С промяната се създава възможност кандидатите, които не притежават изискващо се разрешение за достъп до класифицирана информация, след като сключат договори за военна служба, да бъдат приети на длъжностите, за които са класирани. След това биват взети в разпореждане на министъра на отбраната по специален щат, докато получат изискващото се разрешение или отказ за достъп до класифицирана информация. Остава и възможността там, където службата го изисква, приемането да става след получаване на изискващия се достъп до класифицирана информация.

Други промени в Правилника обезпечават възможността за кариерно развитие на военнослужещите от академичния състав. В разпоредбата на чл. 28, ал. 6 се предвижда кариерно поле „професионално“ да обхваща не само длъжностите, изискващи старши офицерски звания и придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ по гражданска специалност от висши граждански училища, но и тези с придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ по гражданска специалност от военни академии или висши военни училища и образователна и научна степен „доктор“.

С други изменения се дава възможност за обжалване на експертно решение на военномедицинските органи при прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба при настъпила негодност за военна служба или психологична непригодност.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арменският премиер Никол Пашинян гласува на изборите в страната.

Вартануш Топакбашиян: Политизацията и поляризацията в Армения ще продължат

" Политизацията и поляризацията в Армения са доста силни и ще продължат да съществуват . Не знам с какъв ресурс разполага Пешинян, но след като хората са се доверили, да се надяваме, че това е верният избор". Това коментира пред БНР Вартануш Топакбашиян, главен редактор на в-к Ереван. Партията "Граждански договор" на арменския премиер..

публикувано на 21.06.21 в 13:32
Методи Андреев

Методи Андреев: В случая с 38-те политици и магистрати преобладава общественият интерес

" Ако няма подписка, при всички положения главният прокурор  няма да оповести имената на тези хора . Но в последните дни на много места започна да се говори за тези 38 човека ".  Това каза пред БНР Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата. Той е инициатор на п одписка с искане главният прокурор да оповести имената на 38-те държавни..

публикувано на 21.06.21 в 13:08
Разчитането на данните ще става с четци и таблети, които и в момента са налични.

Разчитат електронно зелените европейските сертификати от 1 юли

От 1 юли започва електронното разчитане на зелените европейските сертификати - каза служебният заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов. Разчитането на данните, показващи завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, ще става с четци и таблети, които и в момента са налични...

публикувано на 21.06.21 в 13:08
Министерство на образованието и науката

МОН: Без частни училища и родители в програмата за безплатно летуване

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно". Това съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще..

публикувано на 21.06.21 в 13:02
Германският министър на външните работи Хайко Маас

Германия призова за актуализация на мигранската сделка на ЕС с Турция

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова сделката на ЕС с Турция за бежанците да бъде актуализирана. „Въпреки всички трудности, които имаме с турското правителство, трябва да признаем, че страната е поела заради нас миграционната тежест, което не е без значение“, подчерта министърът в интервю за германското издание „Ди Велт“...

публикувано на 21.06.21 в 12:48
Григор Здравков

Григор Здравков: Смените в Агенция "Митници" са със спорни хора

" След като слушахме за корупция при предишните управляващи, служебният кабинет върна цялото ръководство на Агенция "Митници" от 2014 година, от времето на правителството на Пламен Орешарски. А това правителство се свързва с Делян Пеевски".  Това каза пред БНР Григор Здравков, лидер на легия "Антимафия".  Според него на финансовия министър му..

публикувано на 21.06.21 в 12:43

ЦИК ще купи допълнително 19 500 смарт карти за гласуване с машини

Централната избирателна комисия ще купи допълнително 19 500 смарт карти за гласуване с машини. Всяко устройство ще разполага с 5 до 7 карти, две от тях са за управление, 3 за гласуване и 2 резервни, които ще се ползват при повреда. Комисията прие техническите изисквания и критериите за новата обществена поръчка, която обявява за доставка на..

публикувано на 21.06.21 в 12:26