Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Забравете за по-ниския ДДС", е водещото заглавие на "Земя". ГЕРБ отново заяви, че, докато е на власт, данъкът няма да се пипа.

"Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева", пише "Сега" на първа страница. Мълчанието на финансовото министерство за причината доведе до спекулации за целта на операцията, коментира вестникът. Според експерти България може да си позволи нов дълг.

"Пак заем и пак тишина", е коментарът в днешния брой на "Дума". Безконтролното харчене на общите пари , както и тегленето на нови заеми без каквито и да е обяснения, е отдавна доказана практика на днешната власт.", пише в коментара.

В рубриката на вестник "Сега" "Наблюдател" анализът е озаглавен: "Здравната каса пое лечението на децата и положението е по-абсурдно от всякога". За цял месец не е взето нито едно решение за болно дете и за разлика от Фонда няма никаква прозрачност по какво и как се работи, допълва коментарът.

"Монитор" пише: "Малката Мими не дочака парите от Здравната каса". 6-годишното момиченце страдало от болестта Синдром на Даун. Касата забавила сумата за нейното лечение 55 дни.

"24 часа" предлага дискусия за това кой трябва да поддържа гробищните паркове. Според Министерството на здравеопазването това трябва да са общинските администрации. Месеци наред отлежава, в деловодството на Народното събрание, законопроект за гробищните паркове и погребалната дейност, пише вестникът.

На 21 юни, петък, се открива летният фестивал "Опера в парка", съобщава "Труд". Фестивалът съществува вече десет години. И тази година сред изпълнителите е Националната опера със спектаклите "Мама миа" и "Дон Паскуале".

"Юни е най-опасен за мълнии", предупреждава чрез "Телеграф", инженер Георги Алексов. Той съветва да не се крием под дървета при буря. Котловинните полета са най-уязвими при поява на мълния.

Д-р Дарина Найденова, специалист по хранене, съветва в интервю за "Труд" да не се поддаваме на идеите за диети, а да възприемем здравословен начин на живот. Д-р Найденова смята, че здравословното хранене включва от всичко по малко и то сезонни и регионални продукти. Според нея бързото отслабване съкращава живота.

Авторката на българския синонимен и антонимен речник с фразеологизми Ани Нанова подчертава в интервю за "24 часа", че чуждиците са все повече във всекидневната ни реч. "Езикът е най-голямата ценност на един народ...", заявява тя. Ани Нанова споделя още, че изготвянето на наскоро излезлия речник е отнело десет години.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Горна Оряховица иска 2 млн. лв. безлихвен заем заради дефицит в бюджета си

Община Горна Оряховица иска 2 млн. лева безлихвен заем, за да покрие дефицита в бюджета си, предизвикан от Covid кризата. Предложението на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев за държавния кредит беше подкрепено след дебати на последната сесия на Общинския съвет. Ограничителните мерки и затварянето на част от бизнеса в периода на..

публикувано на 31.05.20 в 18:56

3% ръст на безработицата в Кюстендилско при Covid кризата

Близо 3% ръст на безрабитацата в Кюстендилска област при Covid кризата отчита Агенциата по заетостта за периода от януари до април. Към края на април безработни в региона са 10,4% при 7,6% в края на януари т.г.   Близо 6000 са регистрираните безработни в 9-те общини на Кюстендилска област до края на месец април, което е с над 1 600 повече..

публикувано на 31.05.20 в 18:41

АБВ пита за параметрите на обществената поръчка за тръбопровода във Варненското езеро

Какви са параметрите на обществената поръчка за изграждането на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро, по какви критерии е избрана гръцката фирма и защо се забавя проверката, свързана с действията в завод "Терем" във Варна - това са част от въпросите, които поставя партия АБВ. Организацията ще отправи запитване по Закона за достъп до..

публикувано на 31.05.20 в 18:26

5-километрова екопътека ще свързва село Раждавица със Скакавишкия водопад

Започна изграждането на 5-километрова екопътека, която ще свързва село Раждавица със Скакавишкия водопад. Проектът е на община Кюстендил в сътрудничество с община Струмица, Северна Македония, и трябва да приключи до края на годината. Миналата година пак по проект на Общината в Кюстендил беше изградена към 800 метра екопътека откъм с.Полска Скакавица..

публикувано на 31.05.20 в 18:02
Велико Търново ще се бори за „Знак за Европейско наследство“

Велико Търново ще кандидатства в ЕК за „Знак за Европейско наследство“

Велико Търново ще кандидатства в Европейската комисия за „Знак за Европейско наследство“. Един от основните аргументи за кандидатурата е значението на старата столица като един от петте свещени източноправославни градове в света. Кандидатурата предстои да бъде съгласувана с Министерството на културата и е част от стратегията за култура на..

публикувано на 31.05.20 в 17:48
Музей

Славейкови празници в Трявна ще се проведат през септември

Националните Славейкови празници в Трявна ще се състоят в дните от 10-и до 13-и септември. Извънредната обстановка е причината Общината да отложи тържествата, които традиционно се провеждат в началото на юни. Националните тържества на името на баща и син Славейкови са посветени на културата и изкуствата и традиционно програмата включва литературни..

публикувано на 31.05.20 в 17:37
Оксфорд стрийт - Лондон, 27 май 2020 г.

От утре отварят основните училища в Англия

От утре започва отварянето на основните училища в Англия. Правителството планира да върне всички ученици в класните стаи преди лятната ваканция, но общини и директори вече изразиха съмнение в спазването на физическа дистанция.   Тази втора фаза на облекчаване предвижда отваряне на основните училища, позволяване за първи път на особено уязвимите хора в..

публикувано на 31.05.20 в 17:31