Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ГЕРБ стои зад Вебер за председател на ЕК

Борисов заяви, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на германския политик Манфред Вебер за следващ председател на Европейската комисия.

На влизане в Европейския съвет той каза, че е малко вероятно лидерите на страните членки на ЕС да постигнат споразумение тази вечер:

„Твърдо стоим зад Манфред Вебер и ние имаме време. План Б е когато се изчерпа план А. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила Европейска народна партия с предварително посочен водещ кандидат. Продължават, на български -  пазарлъците, а по европейски - консултациите. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила ЕНП с, по закон, както в Съвета сме взели решение, предварително посочен шпиценкандидат".

Борисов каза, че и други лидери са го търсили за консултации и спомена конкретно име:

„Снощи говорих с Мишел Барние, по късни доби. Той ми каза, че би бил добър кандидат. Аз споделям решенията на Европейската народна партия! Това е отговорното решение“.

На въпрос на „Хоризонт“ дали главният преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние е искал неговата подкрепа за поста председател на ЕК, министър-председателят отказа коментар.

Борисов потвърди, че Мария Габриел остава еврокомисар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вишеградската четворка подкрепи Мишел Барние за председател на ЕК

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние може да разчита на подкрепата на Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) за поста председател на Европейската комисия, стана ясно днес в Брюксел.  Мишел Барние е сред кандидатите, които..

публикувано на 20.06.19 в 15:19
Мишел Барние

Макрон: Мишел Барние има качества за шеф на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон смята, че сънародникът му и главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние трябва да бъде взет под внимание при избора на нов ръководител на Европейската комисия, предаде „Политико“. „Безспорно Барние е човек с..

публикувано на 22.05.19 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните..

публикувано на 26.04.24 в 16:41