Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменецът Тихомир Радев стигна с каяка си до Словакия

Тихомир Радев
Снимка: Личен архив

Шуменецът Тихомир Радев преплава австрийския етап от „Приключението по Дунав” за шест дни. Рано сутринта с едноместния си каяк полицаят влезе на територията на Словакия. 

„Преди обяд в десетия ден от плаването подминах Братислава, а пред мен Дунав вече прилича на море. В момента съм до огромна рафтинг база”, обясни за Радио Шумен приключенецът. 

Тишо имаше възможност още вчера да напусне Австрия. Не го направи заради лошото време. В понеделник той остана на брега, за да изсуши екипировката си след дъждовете през уикенда. Въпреки непредвидената почивка Тишо вече изпреварва графика на плаването със седмица. 

Най-изморителен се оказа осмият ден (вторник, 18 юни) от „Приключението по Дунав”. Полицаят с лекота изгреба дневната си цел от 60 км. Трябваше обаче да преодолее допълнителни 32 км, за да намери подходящо място за лагеруване в близост до Виена. Ден след като премина германския етап, в събота Тишо бе забавен и от технически проблем с количката, която му позволява да придвижва каяка по суша. Дефектиралото колело бе обезопасено с помощни средства. 

В себе си полицаят носи пари само за покупка на бутилирана вода и се изхранва с това, което намери от и около реката. Четири пъти получи хранителни продукти от непознати австрийци. „Все още имам запаси. Снощи си сварих ориз с тиквичка. Сега от мен се иска само да греба”, добави шуменецът. 

„Приключението по Дунав” започна от германския град Инголщат на 11 юни. През август с каяка си Тихомир Радев трябва да достигне водите на Черно море. Така полицаят ще преповтори част от литературната пътека на българския герой в „Дунавският лодкар” от Жул Верн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

С едноместното си кану Тихомир Радев трябва да премине по река Дунав 2500 км от Инголщат до Черно море

Полицай потегля на пътешествие, описано от Жул Верн

47-годишен полицай от Шумен ще опита да преплава с едноместно кану цялото поречие на река Дунав - от изворите в планината Шварцвалд до Черно Море. Така Тихомир Радев ще преповтори литературна пътека от романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн, в..

публикувано на 09.06.19 в 08:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Има ли интересес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш. Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината. Навсякъде..

публикувано на 10.05.24 в 08:03
Си Цзинпин и Виктор Орбан

Си Цзинпин: Китай и Унгария започват "златно пътешествие"

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Цзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Събрия...

публикувано на 10.05.24 в 08:03

Без инциденти приключиха демонстрациите в Малмьо, израелската изпълнителка - на Финал

Без инциденти приключи късно снощи пропалестинска и произраелска демонстрации, организирани в шведския град Малмьо. Градът беше домакин на втория полуфинал от конкурса "Евровизия", в който имаше израелска изпълнителка. Според организаторите 12..

публикувано на 10.05.24 в 07:52
Димитър Главчев

Главчев води българската поклонническа делегация в Света гора

Служебният премиер Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Великомъченик  Георги Зограф".  Днес и утре в Атон премиерът ще се включи във вечерната и нощната служба,..

публикувано на 10.05.24 в 07:49

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният..

публикувано на 10.05.24 в 07:41