Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС обсъждат отново на 30 юни номинациите за висшите постове в Общността

| обновено на 21.06.19 в 18:28
Срещана на европейските лидери в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С остри предупреждения към Турция заради сондажите за природен газ в кипърски води и към Русия заради намесата на нейни граждани в свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна приключи съветът на европейските лидери.

Натискът на Германия и още няколко държави за още по-решителни колективни мерки срещу климатичните промени остана без резултат.

Консенсус не бе постигнат и за следващите лидери на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейската централна банка. Това решение бе отложено за 30 юни.

Новината съобщи късно снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като, очаквано, не бе постигнат пробив за фигурите за ключови постове, включително и за председател на ЕК.

„Нямаше мнозинство за нито един от кандидатите. Европейският съвет се съгласи, че трябва да има пакет, който да отразява разнообразието в ЕС. Междувременно, аз ще продължа консултациите си, в т.ч. и с Европейския парламент“, каза той.

По-късно думите му потвърди и премиерът Бойко Борисов.

И още решения от заседанието - европейските лидери категорично осъдиха сондажите на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър  и подчертаха, че те могат да окажат сериозно негативно влияние върху отношенията ЕС-Турция.

Държавните и правителствени ръководители подкрепиха инициативата на Еврокомисията и Службата за външна дейност да бъдат обсъдени ответни мерки срещу Турция, в т.ч. и целенасочени.

Европейският съвет удължи санкциите срещу Русия с още половин година. Като причина за решението бе посочено неспазване на Минските споразумения от страна на Москва.

Също така лидерите подкрепиха заключенията на Съвета от 18 юни - най-късно до октомври отново да бъде разискван въпросът за определяне на дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Евросъюза.

Не се стигна до консенсус по една от главните цели - Съюзът да постигне „въглероден неутралитет“ до 2050 г. На този график се противопоставиха Полша, Унгария и Чехия и в по-малка степен Естония.

Лидерите разискваха и въпроса за Брекзит в края на срещата, като отново подчертаха, че споразумението с Обединеното кралство не подлежи на предоговаряне.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че „очакваме с нетърпение да започнем работа със следващия британски премиер“.

„Искаме да избегнем хаотичен Брекзит и да установим възможно най-близки бъдещи отношения с Обединеното кралство. Открити сме за разговори в тази насока, ако позицията на Великобритания претърпи развитие. Но споразумението за оттегляне не подлежи на предоговаряне“, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21