Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ няма да постави в риск енергийната сигурност на страната

Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че при сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната. 

Фирмата „Еврохолд“ обяви вчера, че придобива бизнеса на енергийната компания ЧЕЗ в България за 335 млн. евро.

"Това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство и нашето правителство няма касателство към този въпрос. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната", каза министър Петкова.

Иван Иванов от енергийния регулатор увери, че следят сделката. Все още обаче регулаторът очаква критерии за оценка от институциите. Той допусна, че ако няма критерии, КЕВР ще създаде свои: 

"Не искахме ний да го правим, за да има външна воля кои да бъдат критериите. Надявам се действително, когато се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военнослужещ от 24-та механизирана бригада на Украйна тича на позиция на фронтовата линия близо до Часив Яр в Донецка област, Украйна, 06 август 2024 г.

Украйна потвърди унищожението на ферибот с вагони-цистерни в руското пристанище "Кавказ"

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив. Пожар избухна в руското пристанище "Кавказ" след украинска атака срещу ферибот 13 души от екипажа на ферибота са пострадали, като четирима от тях са в болница. Издирва се един човек...

публикувано на 23.08.24 в 12:28

Борисов: Важно е да бъдат решени проблемите с водоснабдяването в страната

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в момента е важно да бъдат решени проблемите на страната с водоснабдяването. В обсъждането на водните  проблеми пред картата на България участваха и кметовете на Велико Търново и Свищов - Даниел Панов и Генчо Генчев, в чиито общини има селища с режим на водата.  "Сега понеже..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

Възраждане: Законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда в училищата

"Възраждане" категорично настоява законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда да не бъде допускана в българското училище. Това се казва в официална позиция на партията. Декларацията идва, след като вчера се разрази спор заради публикувани от варненската организация на партията имена на учители от морския град, включили се в подписка срещу..

публикувано на 23.08.24 в 11:51
Тетяна Станева

Тетяна Станева: Фестивалът ОКО е мост между Украйна и България

Международният фестивал на етнографското кино ОКО ще се проведе в Болград, Украйна, от 8 до 15 септември . Това ще е юбилейно пето издание на украино-българския проект. Фестивалът се организира от украинската българка Тетяна Станева. Тя е режисьор и автор на поредицата "Писма от войната" в медията на Бесарабския фронт. " Активно се готвим. Чакаме..

публикувано на 23.08.24 в 11:15

Във Великобритания годишната сметка за енергия на домакинство скача от октомври

Във Великобритания годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще се повиши със 149 паунда през октомври, съгласно определената нова горна граница на цените на енергийния регулатор Ofgem (Офджем). Домакинство, използващо средно количество газ и електричество, ще плаща 1717 паунда на година, което е 10% увеличение в сравнение със..

публикувано на 23.08.24 в 11:03

Обнародван е указът, с който президентът определя Главчев за служебен премиер

В "Държавен вестник" е публикуван указът, с който президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за служебен премиер.  В четвъртък Радев връчи мандат за ново служебно правителство. Тогава той обяви, че при успешно съставяне на служебен кабинет, поредните предсрочни избори ще са на 27-и октомври.  Главчев със срок за нов кабинет до..

публикувано на 23.08.24 в 10:53

Журналистическо разследване: Българска и руска мафия в туристическите райони в Северна Гърция

Българска и руска мафия действат в туристическите райони в Северна Гърция, съобщават днес гръцките медии. В Кавала, на Тасос и Халкидики действат руска и българска мафия, съобщават днес гръцките медии като се позовават на журналистическо разследване. Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики Кметът на Касандра,..

публикувано на 23.08.24 в 10:50