Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ню Йорк таймс“: Тръмп номинира Марк Еспър за шеф на Пентагона

Марк Еспър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марк Еспър - заместник шеф на Пантагона, отговарящ за сухопътните войски на Съединените щати - ще бъде номиниран от президента Доналд Тръмп за министър на отбраната, съобщава „Ню Йорк таймс“ в интернет изданието си, като се позовава на потвърждение от Белия дом.

55-годишният Еспър е завършил военната академия Уест пойнт заедно с държавния секретар Майк Помпейо. Участвал е във Войната в Залива през 1991 година, бил е съветник на бившия министър на отбраната Чък Хейгъл и в ръководния екип на военно-промишлената компания „Рейтиън“.

Номинирането на Еспър идва след оттеглянето на Патрик Шанахан, който беше изпълняващ длъжността министър на отбраната след оставката на генерал Джеймс Матис през декември миналата година.

Шанахан се отказа от поста заради разкрития от ФБР, че през 2010 година е имал физически сблъсък с тогавашната му съпруга.

Марк Еспър се очаква да представлява Съединените щати на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел идната седмица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръводарителска акция под мотото "Усмихни сърце" в Пазарджик

В Пазарджик започна кръводарителска акция под мотото "Усмихни сърце". Кампанията е в памет на двама младежи - Георги Арнаудов и Ангел Здравков, и е организирана от техните приятели.  Инициативата започна преди пет години, след като Георги Арнаудов не успя да се пребори тежко заболяване. Кампанията "Усмихни сърце" има за цел да спасява животи,..

публикувано на 13.10.24 в 19:35
Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Израелската армия разширява офанзивата си в северната част на Ивицата Газа

Израелските войски разширяват операцията, която започнаха в началото на този месец в северната част на Ивицата Газа. Палестинските жертви от последните девет дни са стотици, съобщават местните власти, в анклава, управляван от "Хамас". Много хора остават блокирани в селищата, обкръжени от израелците. Местни жители, цитирани от агенция Ройтерс,..

публикувано на 13.10.24 в 19:23
Снимката е илюстративна, архив.

Моторист блъсна деца със скутери, 14-годишно момче загина, двама са в тежко състояние

Малко след 18:00 часа  моторист е блъснал две момчета със скутери на пътя София - Варна в района на село Български извор. На място е починало 14-годишно момче. Другото момче - на 16 години, и мотористът, които ги е блъснал - на 49 години, са пострадали тежко. Те са откарани първоначално в болницата в Ловеч, като ще бъдат транспортирани за..

публикувано на 13.10.24 в 19:13

Тридневен форум на местните власти в Албена

Тридневният форум на Националното сдружение на общините в Република България започна днес в курортния комплекс "Албена". Представители на местните власти обсъждат в годишната среща настоящите и бъдещите проблеми на българските общини, тяхното финансиране, промените, които предстоят с оглед на климатичните промени, както и отношението и комуникацията..

публикувано на 13.10.24 в 19:10
Спасители работят сред разрушените сгради след израелски въздушен удар по пазар в Набатие, Южен Ливан, 13 октомври 2024 г.

Премиерът на Ливан за искането на Нетаняху ООН да изтегли сините каски: Нова глава във вражеския подход

Най-малко 15 войници от мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан са пострадали при нов инцидент с израелската армия, съобщи Би Би Си като се позова на изявление на ЮНИФИЛ. Рано сутринта два израелски танка съборили огражденията на пункта на мисията в Рамия и навлезли на територията му. Израелските военни поискали базата да изгаси всички..

публикувано на 13.10.24 в 18:21
Президентът Румен Радев

Президентът: Кадровиците на съдебната власт излагат на риск процедурата по избор на главен прокурор

"Кадровиците на съдебната власт“ излагат на риск процедурата по избор на нов главен прокурор на България, издигайки само един кандидат. Това коментира президентът Румен Радев по повод на избора на нов главен прокурор и действията на Висшия съдебен съвет. Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор Сарафов: Имам необходимите решения..

публикувано на 13.10.24 в 18:16

Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков

Стотици китаристи се събраха край НДК, за да изпълнят емблематичната песен на "Щурците" "Клетва" в памет на Кирил Маричков, който почина в петък вечер. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Целият парк пред НДК беше огласен от звуците на стотици китари. Песента беше изпълнена като част от фестивала Sofia..

публикувано на 13.10.24 в 17:25