Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложен е дебатът между двамата кандидати за премиер на Великобритания

| обновено на 24.06.19 в 16:17
Борис Джонсън (вляво) по време на телевизионен дебат с Джереми Хънт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джереми Хънт призова съперника му за лидер на Консервативната партия и премиер на страната Борис Джонсън „да не се държи като страхливец, а като мъж и да излезе открито пред медиите“. Телевизионният канал „Скай нюз“ бе планирал за утре вечер дебат между Хънт и Джонсън, но бившият кмет на Лондон продължава да избягва медийни изяви и дебатът временно бе отложен. Всичко това става след новините за шумния скандал между Борис Джонсън и партньорката му, заради който съседите му повикаха полиция през нощта. Днес обаче привърженици на Борис Джонсън го защитиха като казаха, че това е политически мотивиран опит за неговото очерняне и че не е длъжен да дава обяснения за личния си живот.

През втората седмица на юли по пощата на членовете на Консервативната партия - общо около 160 000 - ще бъдат изпратени бюлетини за гласуване, за да решат кой ще бъде техен лидер и премиер: Борис Джонсън или Джереми Хънт. Така че желанието на Хънт за дебат сега, а не по-късно, когато хората вече ще са гласували, звучи обяснимо.

„Мисля, че е много неуважително към членовете на Консервативната партия избягването на прозрачност към медиите, на прекия дебат. Хората, всъщност не знаят какво точно ще направи Борис, когато дойде на "Даунинг стрийт" 10, защото просто не е готов да отговори на този въпрос“, каза Хънт.

Само че Борис Джонсън продължава да следва „подводничарската стратегия“, както се изрази тази сутрин един журналист, на избягване на медиите, още повече сега, след шумния семеен скандал, който несъмнено навреди на кампанията му, тъй като проучване на общественото мнение показа, че макар и да продължава да е по-популярен от Хънт, преднината му се е стопила чувствително.

Но когато Борис не иска да говори, явно има достатъчно други, които говорят вместо него. А такива като съмишленичката му Прити Пател, която освен , че смята, че никой не трябва да се бърка в личния живот на Борис, съзира и нещо друго: „Самият факт, че някой записва други хора в собствения им дом, честно казано ми говори, че това е политически мотивиран акт. Това не е поведение, което може да очаквате в нашата страна, а поведение, свързвано със стария Източен блок“.

Твърдолинейният брекзитиър Джейкъб Рийс-Мог дори заяви, че „Гаридън“ трябва да се срамува за раздухването на скандала и не се поколеба да обвини съседите на Джонсън, че си „пъхат носа където не трябва“ и  ги нарече „корбинисти, надничащи зад пердетата“.

Депутатът Маркъс Фиш пък заяви, че ако някой има да каже нещо, то това е партньорката на Борис – Кари Симъндс, което видимо разгневи интервюиращата го топ-журналистка по Би Би Си Виктория Дарбишър:

„Тя няма да става премиер, защо Кари Симъндс трябва да е тази, която да говори. Както каза Малкъм Рифкинд, ако си кандидат за премиер и полицията е повикана в твоя дом, нужно или ненужно, факт е, че е имало полицейско посещение. И не може да кажеш: Без коментар. Това означава, че има нещо, което не искаш да разкриеш“.

Политиката е мръсна игра, както гласи клишето, така че в оставащите дни до избора на лидер и премиер сигурно ще има още много какво да се каже в тази посока.

А иначе кампанията е в ход. До гласуването Хънт и  Джонсън ще обикалят страната, за да убеждават членската маса в качествата си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Борис Джонсън отново под прицела на медии

Кандидатът за лидер на британската Консервативна партия и за премиер на Великобритания Борис Джонсън днес отново е прицел на медиите. „Обзървър“ изнася доказателства, че Борис Джонсън е в близки отношения с крайнодесния стратег на президентската..

публикувано на 23.06.19 в 11:24
Борис Джонсън (вляво) по време на телевизионен дебат с Джереми Хънт.

Джонсън и Хънт дадоха официален старт на кампанията си

Във Великобритания Борис Джонсън и Джеръми Хънт официално стартираха кампанията си за следващ лидер на Консервативната партия и премиер на страната. Съботните вестници обаче днес излязоха на първа страница с новина, че съседи на Борис Джонсън са повикали..

публикувано на 22.06.19 в 19:37

Шумен семеен скандал докара полиция в дома на Борис Джонсън

За скандали, крясъци и звуци от удари в апартамента на фаворита за следващ британски премиер Борис Джонсън съобщиха негови съседи пред "Гардиън". От вестника разполагат с аудио запис, на който предполагаемо се чуват пререкания между Джонсън и..

публикувано на 22.06.19 в 04:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35