Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Срутил се е 135-метровият комин в ТЕЦ "Марица-изток 2"

На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха

| обновено на 24.06.19 в 19:14
4
При пожар се срути 135-метровият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2".
Снимка: БГНЕС

Големият пожар в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е овладян, а тлеещи огнища се обливат с вода. Няма пострадали и ранени хора, заявиха от централата. Паднал е частично 135-метровият комин на сероочистващата инсталация, откъдето се смята, че реално е тръгнал огънят. Предполага се, че огънят е тръгнал след ремонт.

Властите уверяват, че няма непосредствена опасност за здравето на хората в района.

"Пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система", каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети ТЕЦ "Марица-изток 2".

Според официалната информация пожарът е тръгнал от гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация към 8-ми блок, който е в планов ремонт до края на месец август. В резултат на инцидента коминът на блока се е срутил. След бързата намеса на противопожарните екипи, огънят е овладян и са взети всички необходими мерки за обезопасяване на района, съобщи  Теменужка Петкова: "Колегите от ТЕЦ "Марица-Изток 2" са реагирали изключително бързо и адекватно. Извадени са всички хора, които са били там, така че няма пострадали хора, няма жертви и това е най-важното в тази ситуация. Това не би се отразило на енергийната сигурност на страната и на производството на електрическа енерегия".

Втори и осми блок са изключени, централата работи на половин мощност, димът вече е разпръснат над комплекса ТЕЦ "Марица изток 2". На място има все още екипи на пожарната и на полицията, сформиран е кризисен щаб за справяне със ситуацията, има възможност все още да бъдат изпратени и спомагателни екипи, но инцидентът като цяло вече е потушен.

Пожарът избухна по-рано днес в сероочистващата инсталация на ТЕЦ "Марица-изток" 2 , съобщиха за "Хоризонт" от пожарната. Комисар Тошко Бързилов от Пожарна безопасност обясни за БНР:

"Около 10.30 часа получихме съобщение за запалена инсталация за сероочистка в ТЕЦ "Марица-изток 2". На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на  въздуха".

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" директорът на ГД "Пожарна и аварийна безопасност" гл. комисар Николай Николов поясни, че поне още няколко часа ще продължи гасенето на пламъците. Производството на централата не е застрашено.

Като предполагаема причина комисар Николов посочи запалване на гума в резултат от ремонтни дейности.

Цялото интервю с гл. комисар Николай Николов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Беларуски танкове по време на учение, архив, юли 2023 г.

Минск заяви, че разполага танкове по границата на Беларус с Украйна

Беларус е започнал да разполага танкове по границата си с Украйна, заяви беларуското министерство на отбраната, на фона на съобщенията, че Беларус е свалил няколко украински дрона   във въздушното си пространство, предаде ДПА. Ведомството публикува видео в "Телеграм", на кадри от които се вижда товарене на танкове на товарни вагони. Подразделенията..

публикувано на 11.08.24 в 17:33
Снимката е илюстративна

Какъв е ефектът от новите мерки в община Сливен за контрол на движението с тротинетки

В Сливен общинските власти започнаха да прилагат санкциите от промените в Наредбата за обществения ред за движение на електрически тротинетки и велосипеди в пешеходните зони на града. С промените от месец април съвместните патрули на полицията с общински охранители вече може да задържат превозното средство на нарушителя, докато не си плати глобата...

публикувано на 11.08.24 в 17:22
Александър Вучич

Вучич обвини опозицията в Сърбия, че опитва да организира т. нар. цветна революция

Сръбският президент Александър Вучич обвини опозицията в организиране на т. нар. цветна революция след снощните многохилядни протести срещу плановете за добив на литий и бор в страната. Вучич заяви на пресконференция, че до вчера е смятал за безсмислено да отговаря на "глупости от рода на това, че децата ще се раждат с две глави и че ще си мият..

публикувано на 11.08.24 в 16:28
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц призова Израел да сключи споразумение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците

Германският канцлер Олаф Шолц е изразил загриженост от новата ескалация на войната в Газа по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи говорител на Шолц, цитиран от АФП.  Германският канцлер е подчертал, че сега е моментът да се финализира споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците,..

публикувано на 11.08.24 в 16:09
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да участват в гасенето на пожара в планината Славянка край село Голешово.

Опасността от пожари се увеличава през следващите два дни в много области на страната

Опасността от големи и трудни за гасене пожари се очаква да се увеличи през следващите два дни в много области на страната. Подробности - в обобщението на редактора Таня Иванова:  Жълт код за жеги в цялата страна, температури до 39° От Националния институт по метеорология и хидрология обявяват червен индекс за пожароопасност в Северна България -..

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Пожарът край Бобов дол е напълно овладян

Пожарът, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, е овладян напълно, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Наблюдават се няколкото огнища, които тлеят в смесената гора наблизо в посока с. Жедна и Радомир - там екипите продължават да доугасяват.  Доугасяват пожара край Бобов дол Пожарът..

публикувано на 11.08.24 в 15:22
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35