Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Журналисти от "Стандарт" с години чакат парите си

Главният редактор Славка Бозукова обяснява ситуацията с безпаричие

Снимка: архив

Собствениците на в. „Стандарт“ не плащат парите на хората, които са работили в медията и дължат заплати и хонорари на над 40 души. Това съобщи в студиото на "12+3" Искра Крапачева. Още през 2016 година съдът е постановил издателите да ѝ изплатят 7 000 лева пари за заплати, хонорари и авторски материали. Три години по-късно тя не ги е получила. Изданието променя адреса си и насрочените описи на имуществото от ЧСИ не могат да се случат.

„Хоризонт“ потърси мнението на главния редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, която посочва, че имат финансови затруднения да плащат възнаграждения дори и на хората, които в момента работят за изданието.

Според Крапачева това е „дежурно“ обяснение. Преди година в НС е внесен списък с имената на 45 журналисти, на които се дължат до към 12 заплати. Не е имало никакъв резултат.

„А „Стандарт“ очевидно развива дейност, след като продължава да излиза, сменя си офисите и поддържа интернет сайт.“

По думите на Искра Крапачева целта е да се печели време и подобна тактика често използват работодатели, които дължат пари на работниците си.

Цялото интервю с Искра Крапачева чуйте от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.