Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин удължи контрасанкциите срещу ЕС до края на 2020 г.

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин удължи контрасанкциите срещу страните от Европейския съюз до края на 2020 г. и предложи нова стратегия за военнотехническо сътрудничество с чуждестранните държави.

Решението на президента Путин е в отговор на действията на Европейския съвет, който миналата седмица в Брюксел гласува удължаване на въведените през 2014 г. санкции срещу Русия заради Украйна. Целта на ответните мерки е защитата на руските национални интереси, пише в указа на държавния глава. Същевременно той предложи проект за нова стратегия за развитие на военно-техническото сътрудничество с чуждестранните държави. Стратегията предвижда координирани мерки от политико-дипломатически, финансово-икономически и технически характер. Целта е да бъдат запазени лидерските позиции на Русия на международния оръжеен пазар.

„Новите фактори, които усложняват работата с партньорите ни по военно-техническото сътрудничество, включително ожесточаване на конкурентната борба и все по-агресивно използване на недобросъвестните методи на политическия шантаж и санкциите, изискват отчитане и адекватна реакция“, каза Путин.

На днешното заседание на комитета по военнотехническото сътрудничество Владимир Путин съобщи, че планът за износ на оръжия в чужбина е преизпълнен на 2%. Приходите от оръжейни сделки се увеличават четвърта поредна година, достигайки почти 16 млрд. долара. През първите пет месеца на настоящата година положителната динамика се запазва и се наблюдава ръст с 45%. Общият обем на поръчките към руските оръжейни производители достига рекордните 54 млрд. долара, стана ясно още от думите на Владимир Путин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Меркел: Ще вдигнем санкциите над Русия след възстановяване на украинския суверенитет

След Брюксел и Париж новият украински президент Володимир Зеленски днес е на посещение в Берлин. В навечерието на поредната си знакова визита бившата телевизионна звезда категорично заяви, че иска страната му да стане част от ЕС и НАТО. Както..

обновено на 18.06.19 в 15:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция...

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията трябва да получи. Среща на президента с представители на ПП-ДБ преди..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската..

публикувано на 15.07.24 в 16:48
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но..

публикувано на 15.07.24 в 16:38

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и деребеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред..

публикувано на 15.07.24 в 16:28
Проф. Иван Костов

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов с мандат за още 3 години

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов ще управлява лечебното заведение с мандат за още 3 години. Това показват окончателните резултати от конкурса за ръководител на държавната акушеро-гинекологична болница. Според информацията..

публикувано на 15.07.24 в 16:28