Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията срещу петролни танкери в Персийския залив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността представител на САЩ в ООН призова световната общност да се присъедини към Съединените щати в обвиненията срещу Иран. Междувременно Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията срещу петролни танкери в Персийския залив.

Вашингтон потърси подкрепа по време на консултации при затворени врата в Съвета за сигурност на ООН. На срещата в понеделник американската страна е представила доказателства, че нападенията срещу танкери през миналия и този месец са били на Иран. Споделени са били и данни за свалянето миналата седмица на американски дрон.

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви:

"Иран трябва да разбере, че тези атаки са неприемливи. Време е светът да се присъедини към нас в това твърдение. Политиката на Вашингтон към Иран продължава да бъде икономическо и дипломатическо усилие за връщане на Иран на масата за преговори."

Съединените щати обвиняват Иран за атаките срещу танкерите и настояват, че сваленият дрон е бил в международно въздушно пространство. Техеран отрича да стои зад атаките срещу танкерите и смята, че дронът е летял във въздушното пространство на страната.

Случилото се изостри отношенията между двете държави и накара президента Доналд Тръмп да нареди военна операция, която той отмени в последния момент. В понеделник Тръмп наложи нови санкции на Иран като заяви, че свалянето на американския дрон може и да е бил повод за това. Тръмп също каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Иран и която и да е друга държава.

Представителят на Техеран в ООН Маджид Такхт-Раванчи определи създалото се напрежение като "много опасно" и заяви, че САЩ трябва да деескалират ситуацията, като спрат своите "военни авантюри" и "икономическа война срещу народа на Иран". По думите му "климатът не е подходящ за преговори с Вашингтон":

"Решението на САЩ е още една индикация за продължаващата враждебност срещу иранския народ и за това, че не зачитат международното право, както и възгледите на огромното мнозинство от международната общност."

В декларация, одобрена от 15-те страни членки, Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията срещу петролни танкери и призова за диалог и мерки за намаляване на напрежението в Персийския залив.

След заседанието, поискано от Съединените щати, посланикът на Кувейт в ООН Мансур Ал-Отайби заяви:

"Членовете на Съвета осъждат атаката срещу петролните танкери, която е сериозна заплаха за морското корабоплаване и енергийните доставки, противоречи на международните правила и е заплаха за международния мир и сигурност."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Доналд Тръмп показва указа, с който се въвеждат нови санкции срещу Иран.

Тръмп обяви санкциии срещу върховния лидер на Иран аятолах Хаменей

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за налагането на нови, по-строги санкции срещу Иран, включително срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей, предаде БТА. САЩ „ще продължат да засилват натиска върху Техеран“, каза той. Тръмп заяви, че..

публикувано на 24.06.19 в 19:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42