Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев потвърди: „Росатом“ ще се включи в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“

| обновено на 26.06.19 в 19:56
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева проведе среща с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в Дома на правителството в Москва.
Снимка: БТА

В последния ден от официалното си посещение в Русия председателят на Народното събрания Цвета Караянчева разговаря с премиера Дмитрий Медведев, с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и участва в пленарно заседание на Съвета на федерацията.

На срещата в Дома на правителството в Москва премиерът Дмитрий Медведев потвърди, че руската компания „Росатом“ ще се включи в обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Той изрази задоволството си от желанието на България да участва в строителството на разклонението на газопровода „Турски поток“ през територията на страната ни.

На свой ред Цвета Караянчева го увери, че проектът се изгражда по всички европейски изисквания. В края на срещата премиерът Медведев изпрати поздрави на българския си колега Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

„В съответствие с европейските директиви започваме строителството на разклонението на „Турски поток“, не се отклоняваме от изпълнение на съответните задължения, които сме поели пред своите граждани…и до края на 2020 г. в съответствие с европейските директиви ще бъде завършено строителството на т. нар. „Балкански поток“, който ще осигури доставки на газ в други европейски страни“, отбеляза Караянчева.

В изказването си пред Съвета на федерацията Цвета Караянчева също подчерта големия потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в енергетиката:

България планира да завърши разклонението на „Турски поток“ от българо-турската до българо-сръбската граница до началото на 2020г., каза Караянчева на срещата си с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Председателят на Народното събрание отбеляза също така, че сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане.

Днес е третият ден от официалното посещение в Русия на председателя на Народното събрания Цвета Караянчева и водената от нея парламентарна делегация. Вчера Караянчева се срещна с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и с министъра на външните работи Сергей Лавров. Обсъдени бяха редица въпроси на двустранното сътрудничество, като най-голямо внимание беше отделено на енергийните проекти: продължаването на трасето на газопровода „Турски поток“ през България и евентуалното участие на „Росатом“ в проекта АЕЦ „Белене“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа.

Енергийното сътрудничество – централна тема при визитата на Цвета Караянчева в Русия

Енергийното сътрудничество е централна тема на официалното посещение на българска парламентарна делегация в Москва, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Караянчева и депутатите от Групата за приятелство България..

публикувано на 25.06.19 в 18:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция...

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията трябва да получи. Среща на президента с представители на ПП-ДБ преди..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската..

публикувано на 15.07.24 в 16:48
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но..

публикувано на 15.07.24 в 16:38

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и деребеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред..

публикувано на 15.07.24 в 16:28
Проф. Иван Костов

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов с мандат за още 3 години

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов ще управлява лечебното заведение с мандат за още 3 години. Това показват окончателните резултати от конкурса за ръководител на държавната акушеро-гинекологична болница. Според информацията..

публикувано на 15.07.24 в 16:28