Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши един от масовите протести за опита за преврат в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завърши още един от масовите процеси срещу участниците в опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Съд в Анкара осъди 18 души на утежнени доживотни присъди в процеса срещу участниците в опита за преврат от военното училище на Сухопътните сили.

132 подсъдими получиха присъди между 12 и 15 години затвор. 108 курсанти, които не са участвали в метежа, бяха освободени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бившият командир на Военновъздушните сили ген. Акън Йозтюрк е ескортиран пред август 2017 г. за процеса в Анкара срещу обвинените в опит за преврат.

Доживотни присъди за 151 души заради опита за преврат в Турция

Турски съд даде днес доживотни присъди на 151 души по едно от мега делата за опита за преврат на 15 юли 2016 г. Сред подсъдими на процеса в Анкара бяха основните ръководители на пуча. Сутринта в затвора в Синджан край Анкара първи чуха..

обновено на 20.06.19 в 19:32
По време на протестите през лятото на 2013 г. в 78 области в Турция се проведоха общо 746 демонстрации.

Истанбулски съд остави в предварителния арест обвинения за организатор на протестите от 2013-а Осман Кавала

Истанбулски съд остави в предварителния арест бизнесмена и филантроп Осман Кавала, обвинен, че е организирал и финансирал протестите от парка „Гези“ през 2013 г. Протестите са квалифицирани от обвинението като опит за промяна на конституционния..

публикувано на 26.06.19 в 07:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 000 лв. гаранция за задържания по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019..

публикувано на 16.08.24 в 12:00

Мартиан Табаков: В "Преди музикалните инструменти" си свободен да откриваш свойствата на звука

Изложбата на младия скулптор Мартиан Табаков "Преди музикалните инструменти" във Варна ще продължи до 1 септември т. г. Тя бе открита преди дни и вече се радва на зрителски интерес. "Казва се "Преди музикалните инструменти", защото става дума..

публикувано на 16.08.24 в 11:58
Тимур Халилов

Близки до Доган зоват прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски след разкритията на Василев

След изнесените вчера от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на Корпоративна търговска банка и заеми, свързани с председателя на ДПС Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят почетния му председател Ахмед Доган и нечленуващи в..

публикувано на 16.08.24 в 11:56

Великобритания засилва мерките за подобряване на посещаемостта в училище

Във Великобритания глобите за родители, които не пускат децата си на училище, ще се увеличат от началото на тази учебна година след решение на правителството да изпълни плановете си за подобряване на посещаемостта.  От следващата седмица глобите за..

публикувано на 16.08.24 в 11:45

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи. По настояване..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Министерство на образованието и науката

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното..

публикувано на 16.08.24 в 11:34

Червен код за горещо време в Сърбия

До края на седмицата в Сърбия ще остане много топло, предупреди сръбският Републикански хидрометеорологичен институт (РХМИ), цитиран от Танюг. Това съобщи БТА. Днес и утре максималните температури ще са от 37 до 41 градуса, в неделя от 33 до 38, а от..

публикувано на 16.08.24 в 11:13