Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов прогнозира, че е възможен ръст на икономиката по-голям от планирания за тази година

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов прогнозира, че очакванията за ръст на икономиката през тази година могат да бъдат леко надминати. Пред участниците в Пловдивския икономически форум той отново заяви, че данъците няма да се променят, а борбата със сивата икономика остава приоритет.

Горанов се позова на сезонно неизгладените данни от първото тримесечие, които показват 4,8 на сто растеж. България е използвала силното си председателство на Европейския съюз, за да постави един важен приоритет - присъединяването към механизма ERM и от там, като следствие - към Еврозоната:

"Съвсем обозримо и никога не е имало по-добър момент, с по-голямо доверие - и политическо, и икономическо, от страна на нашите западни партньори към перспективата България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция. Надявам се първата стъпка към това - влизането в механизма ERM, да стане до края на годината и то преди нейния край".

Горанов коментира и евентуалното насрочване на дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Северна Македония и Албания. Според него бързата интеграция на Западните Балкани е приоритет, но той не може да стане преди двете държави да си свършат задачите. Прибързването няма да е от полза за тях, допълни Владислав Горанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Месец преди първия учебен ден - някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност,  история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения.  Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколко стотин метра от..

публикувано на 12.08.24 в 11:00
адвокат Деница Любенова

НПО-та искат вето на промените, забраяващи ЛГБТ темите в училищата

Неправителствени организации и граждански активисти ще внесат днес в Президентството искане за вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование.   Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище. "Внасяме искането си до президента на Република България за..

публикувано на 12.08.24 в 10:49
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически..

публикувано на 12.08.24 в 09:21