Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР

| обновено на 27.06.19 в 14:56
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Приключиха изслушванията в Съвета за електронни медии на кандидатите за генерален директор на БНР.

Настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев посочи, че трябва да се предефинира мисията и ролята на общественото радио и да продължи дискусията за начините на неговото финансиране:

"Развитието на интернет присъствието на Националното радио – и социални мрежи, и уебсайт, и т.н., всичко това струва пари, така че това би трябвало да се предвиди от тук нататък в издръжката на обществените медии – на радиото и на телевизията. Направихме дискусия в началото на годината за проблемите в дигиталната ера и едно от нещата е именно допълнителното финансиране. Аз лично съм застъпник на модел, който да е обвързан с нарастването на БВП на страната".

Радио с дългосрочна стратегия към децата и с уникална нощна територия – това са основни приоритети в концепцията за развитие на кандидата за генерален директор Даниела Манолова, която също бе изслушана днес.

"Радио за бъдещите поколения означава радио на много и различни платформи. Така безнадеждно отдалечилата се младежка аудитория ние ще я намерим, като отидем на нейните платформи да предлагаме съдържание там, където е аудиторията. Епохата на дигиталните платформи, подкастинга и мобилните приложения е в апогея си. И ако през следващите мандати на управление на БНР този факт не стане главен фокус на дейностите и управлението му, се обричаме на неадекватна изолация, изтриваме се от картата на съвременното радио", каза тя.

Вчера се проведоха публичните изслушвания на другите трима кандидати – Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров.

Според процедурата за избор СЕМ определя с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР. Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

Кой ще бъде новият генерален директор на общественото радио, СЕМ ще обяви решението си утре.

Репортажа на Мария Костова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33