Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно автошествие в Благоевград срещу законодателни промени, засягащи децата

| обновено на 27.06.19 в 19:04
3
Снимка: Кети Тренчева

В по-малко от 20 автомобила се събра недоволството на родители от Благоевград, които организираха протестно автошествие срещу социалната политика на управляващите.

Според тях в момента се извършва безпрецедентна приватизация на социалната функция на държавата. Много от правомощията, записани в Закона за личната помощ и Закона за закрила на децата, се делегират на частни неправителствени организации, включително и от чужбина, които са и доставчици на социални услуги:

"Държавата абдикира от отговорността си към децата, като социалните услуги се предоставят в ръцете на частни организации", заявиха протестиращи

Родителите са категорични, че приетите наскоро законодателни промени са в унисон със спряната засега Стратегия за детето:

"Мен ме притеснява това, че не се дава достатъчно яснота за това, което се случва".

"Притеснявам се, че без основателна причина може да се случи нещо лошо на моето семейство и на моето дете. Защо не се упомене в тези закони, в които се правят сега промени, че когато детето наистина е застрашено поради някаква причина в неговата семейна среда - алкохолизъм, наркотици, побоища, сексуално насилие, защо конкретно не се упомене?".

„Протестът е срещу прокараните тихомълком промени в Закона за социалните услуги и Закона за защита на детето. Те въплъщават същите идеи на Стратегията за детето, която твърдят, че е спряна. Ние, като родители, сме изключително разтревожени, че се гласуват промени, касаещи неприкосновеността на домовете ни и на семейните ни отношения“, казаха те.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков опроверга тези твърдения. Ето как отговориха родителите от Благоевград :

"Текстовете ги има. Съвсем нов Закон за социалните услуги, променен е Законът за защита на детето, така че промените са факт".

В началото на юли предстои втора среща в Народното събрание, на която освен всички парламентарно представени партии, са поканени и юристи, специалисти по семейно право. Пред тях родителите ще изложат основните си притеснения и искания, заяви Елена Михайлова, една от организаторите на протеста.

Родителите отново предупредиха, че нормативната база за закрила на детето се прави под натиск на НПО, които искат да наложат норвежкия модел у нас.

Протестиращите бяха категорични, че ако не бъдат чути, ще организират палатков лагер пред парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Министър Бисер Петков и д-р Джейн Муита представител на УНИЦЕФ в България дадоха пресконференция след участието си в регионалната конференция за превенция и борба с насилието над деца.

Петков отрече с промени в закони да влизат в сила текстове от спряната Стратегия за детето

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях. Това обяви социалният министър Бисер Петков и отрече твърдения на родители, че с промени..

обновено на 27.06.19 в 14:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление,..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Полина Паунова

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

" Хората около Пеевски нямат особен ход . Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният..

публикувано на 13.07.24 в 13:47