Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Динолова, СЗО: Насилието над деца е феномен, който има многостранни последствия

д-р Румяна Динолова
Снимка: Стаматина Никова

„Насилието над деца е феномен, който има многостранни последствия както директно за здравето на децата, така и за тяхното развитие и способността им да използват пълния си капацитет за развитие. Борбата с насилието над деца е много важен елемент от отглеждането на нашите деца“. Това подчерта пред БНР д-р Румяна Динолова, координатор на Световната здравна организация за България по проблемите с насилието.

СЗО е сред организаторите на международна конференция за превенция и борба с насилието над деца. Зад форума стоят още Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ. Участниците – над 140 експерти, представители на над 10 държави от региона, и авторитетни преподаватели от САЩ, от Обединеното кралство и от България.

„Държавните организации не могат да направят нищо срещу или без гражданското общество. Политиките и стратегиите би трябвало да бъдат така разработени, че обществото да бъде предварително информирано, за да няма място за спекулации и за използване на страха на хората“, допълни д-р Динолова в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ плашещото е, че „информацията за насилие над деца, която достига до нас, е само върхът на айсберга“.

„Формите на насилие са различни. В общество като нашето съществува толеранс към форми на възпитание, свързани с насилие. Емоционалното насилие, например, не се разпознава нито от хората, които упражняват тези практики, нито от жертвите. Насилието може да доведе пряко до смърт, до инвалидизация. Също и до ранна смърт, защото хората, преживели насилие в детството, имат по-висок риск за летален край преди 60-ата си година, защото насилието се свързва пряко с въвличането в нездравословни практики като ранна употреба на алкохол, на субстанции, на тютюн, като рисково сексуално поведение“.

Интервюто с д-р Румяна Динолова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър Бисер Петков и д-р Джейн Муита представител на УНИЦЕФ в България дадоха пресконференция след участието си в регионалната конференция за превенция и борба с насилието над деца.

Петков отрече с промени в закони да влизат в сила текстове от спряната Стратегия за детето

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях. Това обяви социалният министър Бисер Петков и отрече твърдения на родители, че с промени..

обновено на 27.06.19 в 14:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Кангалджиев

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли . Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия..

публикувано на 10.07.24 в 17:24

Каква ще е съдбата на футболния отбор "Доростол"-Силистра?

Драмата на деня за футболните запалянковци в Силистра е дали ще има представителен мъжки отбор, или не? Проведена бе и дискусия по темата.  В основата са парите, които дава Общината, и резултатите, които се постигат срещу това.  А..

публикувано на 10.07.24 в 17:06

Според Министерството на иновациите и растежа на България са необходими поне 37 индустриални парка

Инвеститорският интерес към България нараства и колкото повече индустриални паркове има, толкова повече той ще бъде удовлетворен. Това заяви в Свищов служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се срещна с местната власт и бизнеса..

публикувано на 10.07.24 в 17:05
Поли Богданова и Мина Сучева

Мина Сучева и Поли Богданова с нова песен - "Погледни ме в очите"

Мина Сучева и Поли Богданова излязоха с нова песен - "Погледни ме в очите".  За "Хоризонт" те споделиха, че и двете са били активни в написването на новата песен, като първата стъпка идва от Поли, но заедно влагат еднакво енергия, в това, което искат..

публикувано на 10.07.24 в 17:04

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов, признат за виновен за смъртта на Ани и Явор на столичния булевард "Сливница". Той получи присъда от 9 години затвор и лишаване от правоспособност, която беше намалена на 6 години..

публикувано на 10.07.24 в 16:55

Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети за удари във вътрешността на Русия

Новият британски премиер Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети на Обединеното кралство за удари във вътрешността на Русия, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на негово изявление пред журналисти във Вашингтон, където се..

публикувано на 10.07.24 в 16:42

Меланшон смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е в коалицията, спечелила парламентарните избори във Франция, смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна и вижда като първа стъпка за целта демилитаризация около ядрените..

публикувано на 10.07.24 в 16:24