Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интернетът на нещата променя бита ни

Снимка: pixabay

Интернет на нещата се отнася за всяко устройство, свързано с интернет, което събира или споделя данни – мобилни телефони, преносими устройства и слушалки, кафе машини, перални машини. Например, кафе машината може да каже кога кафето е готово, преносимите устройства определят здравето ни, а пералнята може да извести по телефона кога дрехите са изпрани.

Идеята за добавяне на интелигентност към стандартните предмети е обсъждана още през 80-те години на миналия век. Днес е част от ежедневието на редица хора.

Свързаността на интернет на нещата води до умни сгради, до интелигентни системи за управление, а оттам и до умни градове.

В предаването „Хоризонт до обед“ Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация, каза:

„Добрите примери как такива неща се случват в редица градове по света ни дават самочувствието да твърдим, че и в България тези системи и решения могат да бъдат прилагани все по-смело. Тъжното е, че публичният сектор у нас изостава в тази посока… Умните системи могат да сведат оптималния размер на комуналните разходи в сградите и да повишат комфорта на хората. Това става все по-достъпно. Крачката до внедряването в бита става все по-малка“.

Велков подчерта, че доходите на българите са все още далече от това, което на пръв поглед изглежда разумно и достъпно като технически параметри за един или друг уред, който може да бъде инсталиран в дома или в офиса: 

„Технологичните решения работят и в друга посока – производството им, себестойността и възможностите с миниатюрни размери да се произведе доста умна машинка, която може да отчита, да събира, да праща информация и да става част от голяма операционна система, свързана с отчитането на данни и потребление за цялата сграда или за целия район, себестойността на тези решения намалява с всеки ден. Така че много скоро могат да станат абсолютно достъпни“.

Може ли интернетът на нещата да възстановява социалната справедливост и дали новите технологии ще успеят да прекратят спорове между клиенти и монополисти – чуйте репортажа на Добромир Видев в прикачения звуков файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адмирал Емил Ефтимов (вдясно) и председателят на Военния комитет на ЕС ген. Клаудио Грациано след срещата им в Министерството на отбраната.

Топ военни на България и ЕС обсъдиха ситуацията в Черноморския регион

Наблюдават се повече рискове и заплахи за европейската сигурност. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той се срещна с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано. „Наблюдават се все повече рискове и заплахи за европейския ред и сигурност, както и тенденция към нарастване на конфликтите..

публикувано на 22.04.21 в 14:51

Туризмът страда от липса на доверие

Туристическият сектор от години изпитва затруднение с намирането на добре обучени и мотивирани кадри . Кризата, предизвикана от коронавируса, задълбочава този проблем.  Какви са проблемите пред бизнеса, учебните заведения и младите хора, които искат да работят в туризма? Въпросите бяха поставени на дискусия в рамките на интернет изложението..

публикувано на 22.04.21 в 14:46

Анализ на ИПБ: Районът около с. Микре, Ловешко, е най-рисковият в страната

Районът около село Микре, Ловешко, където преди дни при катастрофа загина семейство , е най-рисковият в страната, показва анализ на Института за пътна безопасност. В анализа се проследява серия от фатални инциденти на пътя между Микре и Сопот, при които през последните четири години при 115 ПТП-та загиват най-малко 18 души, 32 са тежко ранени, а преди..

публикувано на 22.04.21 в 14:31
Народно събрание

Задължиха главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС да са през 3 месеца в НС

Главният прокурор ще се явява задължително на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси в парламента. Това гласуваха народните представители с приемането на текстовете за правилника за дейността на Народното събрание. По предложение на ДПС бе прието най-малко веднъж на всеки три месеца да бъдат изслушвани председателите на Върховния..

публикувано на 22.04.21 в 14:21
София, 26 ноември 2020 г.

СОС прие програма за подобряване на качеството на въздуха в София

Столичният общински съвет прие „Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 година“. Продължава подмяната на отоплителните устройства на домакинствата. Ще се обособят нискоемисионната зона за транспорта в центъра на София в дните с превишени нива на фини прахови частици. Заместник-кметът по екология..

обновено на 22.04.21 в 14:21
Снимката е илюстративна

Кипър арестува българин, издирван от властите ни

Българин, издирван от българските власти, е арестуван в Кипър, съобщиха от полицията днес. Очаква се да започне процесът му за екстрадиция в България. 49-годишният българин е арестуван от полицията в град Пафос вчера следобед въз основа на европейска заповед за арест, издадена от българските власти. Той трябва да излежи 5-годишна присъда в..

публикувано на 22.04.21 в 14:11
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

В понеделник казват зелените коридори за 10 дни, решават за „Джонсън и Джонсън“

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ваксинационният щаб ще вземе решение за прилагането на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ у нас най-рано в понеделник. „Когато ще е излязло решението на американския орган за храни и лекарства“, каза той. Очакват се допълнителни становища, след  като Европейската агенция по..

публикувано на 22.04.21 в 14:06