Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Робот в Израел „вижда“ узрелите домати и ги бере

За всички, които с носталгия си спомнят за студентските бригади, когато цял месец беряхме домати из българските полета, имам една лоша новина. В Израел вече е създаден робот, който не просто бере домати, а може да „види“ дали са узрели или развалени,  да отдели изгнилите, да набере само червените. Това бе една от иновациите представена на най-голямото израелско селскостопанско изложение „АгриИзраел“ 4.0.

Недостиг на обработваема земя, липса на работна ръка, увеличение на населението на Земята, липса на питейна вода, устойчивост на  болестите и вредителите на химическите препарати, с които ги третират, както и високите изисквания на потребителите за екологични и качествени храни. Всичко това поставя  достиженията на науката в полза на селското стопанство. Не става въпрос за селскостопанската наука, която и така е водеща в Израел, а за високите компютърни технологии, изкуствения интелект, космическите технологии, защото и сателитите имат за задача да следят за реколтата.

Затова интересът към иновационните технологии и тази година бе голям, обясни д-р Михал Леви, завеждаща отдел иновации в министерството на земеделието на Израел.

„Израелските иновации могат да помогнат на много места по земята. Те помагат за  богати реколти с малки капиталовложения: по-малко вода, по-малко торове, по-малко работни заплати. За това тази година пристигнаха 300 селскостопански специалисти от 40 държави на нашето изложение. За първи път не го правим в зала за изложения, а водим гостите направо във фермите, в  полетата и лозята, а също във винзаводите. Считаме, че срещите лице в лице не само между специалисти, а  с работниците е по-важна. Всички изобретения могат да се видят, да се види  как работят на полето или във фермите. Позволяваме на гостите ни да подкарат новите машини и съоръжения, да поработят с тях. Дадохме да задействат дори дроновете и роботите, които се грижат за селското стопанство. Изглежда сложно, а е лесно за ползване“, каза д-р Михал Леви.

Механична ръка, монтирана на тясна кола, която се управлява дистанционно , представлява робота за бране на домати. Сензор сканира всяко растение. Машината се използва не само в последната фаза - събирането на реколтата. Тя минава за пръв път, когато трябва да се провери дали пчелите са опрашили добре растенията. Ако  е необходимо роботът доопрашва. След това машината се използва когато трябва да се оформят редовете растения.

В началото фотографиите са се предавали в център, където работниците са преценявали как точно да се действа. Вече е включен изкуствен интелект. Той взима решенията. В зависимост от наличието на вредители или липсата им, той решава дали и колко да се пръска.

И накрая при узряването на реколтата машината определя кои домати са за кошчето и кои са узрели, за да бъдат откъснати и подредени в щайгите, които сама носи. За сега , такава машина е подходяща само за парници и само за домати. Работи се за доусъвършенстването ѝ за работа на открито.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09