Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административна, редакционна и творческа реформа обеща новият генерален директор на БНР Светослав Костов

Светослав Костов
Снимка: Ани Петрова

Светослав Костов е новият генерален директор на Българското национално радио. Той бе избран с три гласа от Съвета за електронни медии още в първия кръг на гласуването. Костов гостува в студиото на „Хоризонт за вас“ и разказа повече за своята концепция за управление.

Костов залага на разширяване на аудиторията, привличане на млада публика, засилване на обратната връзка със слушателите, ребрандиране на БНР, административна, редакционна и творческа реформа, актуализиране на програмните формати.

„Тази реформа предвижда много неща, но тя ще бъде направена единствено и само след един много задълбочен анализ, един многопластов диалог с всички работещи, искам да подчертая. Това, че познавам всички и че всички ме познават, ще ми помогне да водим този конструктивен диалог и да стигнем до един етап, в който финансите са важни, да, но и голяма част от работещите да са горди и доволни, че работят тук“.

На въпроса за оптимизацията на БНР и ще доведе ли това до съкращения на хора, Костов отговори: „Никой не говори за съкращение, нито за реваншизъм, надявам се, че никой не дори не мисли такива неща. Факт е, че в някои програми високата средна възраст води към пенсиониране. След това ще се направи един анализ дали на техните места да бъдат назначени нови хора, или тези, които останат да работят в радиото, ще бъдат натоварени и с тяхната дейност. Всичко ще става след дискусия, а не еднолично".

По отношение на привличането на младата публика, Светослав Костов смята, че това е изключително трудна задача. „Лично аз се убедих в това като директор на Радио София. Доколко успях – с променлив успех… Мисля, че имаме един сериозен процент, но е много трудно да дефинираме младата аудитория – хората между 16-24, 25-50 или от 40-50 години? По-скоро говорим за активните потребители. Това, което направихме в Радио София, е засилване на кросмедията между излъчването по радиото, публикуването в сайта и в различните профили в социалните мрежи, което показа една устойчива тенденция на потребители над 25 години“.

Костов смята, че навикът/начинът за слушане на радио е позагубен и „неслучайно в новите телефони няма УКВ радио, и ние трябва да отговорим на тази бързо променяща се тенденция. Всеки млад човек няма времето да седи и да слуша традиционното радио, той предпочита информацията му да бъде синтезирана“. 

За Радио България, за радиоомбудсман, за моделите на финансиране на радиото, за заплатите на работещите, както и за други приоритети на новия генерален директор на Българското национално радио Светослав Костов, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Светослав Костов

Светослав Костов е избран за генерален директор на БНР

Досегашният директор на Радио София Светослав Костов е новият генерален директор на БНР. Това стана след явно гласуване на петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). За Костов гласуваха председателят на СЕМ София..

обновено на 28.06.19 в 16:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ..

публикувано на 07.08.24 в 12:16

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за..

публикувано на 01.08.24 в 09:55