Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето от последните лешояди в България са се приютили в Източните Родопи

Снимка: БГНЕС

Наричат лешоядите „санитарите на природата“ или дори „въздушна служба по почистването“. Те олицетворяват начина на природата да се справи с мъртвите животни. Хранейки се с мърша, лешоядите предотвратяват разпространението на болести и зарази сред другите животни. През годините у нас са се срещали четири вида лешояди. Днес обаче животинските видове са застрашени от изчезване, а експерти от Българското дружество за защита на птиците полагат ежедневни грижи за опазването на тяхната популация.

Повечето от последните лешояди в България са се приютили в Източните Родопи - долината на река Арда предлага идеални условия за формиране на въздушни течения, от които лешоядите се възползват, за да пестят енергия при летене, а и храната по околните възвишения все още е в изобилие. Господарите на небесния простор са внушителни със своите размери, размахът на крилата им достига почти три метра.

Туристите в района могат да срещнат белоглавия лешояд. През 90-те години грабливата птица е била на границата на изчезването, но е била спасена, благодарение на усилията на експертите от Българското дружество за защита на птиците. И докато преди 30 години броят на гнездящите двойки е бил едва 13, то днес в страната има около 100 двойки белоглави лешояди.

Черният лешояд живее в Гърция, но идва в България, за да се храни. Може да бъде забелязан в района на язовир Студен кладенец. Брадатият лешояд вече е напълно изчезнал вид по нашите земи, разказва Стойчо Стоев от Българското дружество за защита на птиците.

В световен план египетският лешояд е по-застрашен от изчезване животински вид дори от пандата и тигъра. На целия Балкански полуостров има по-малко от 60 бройки, а преди години са били няколкостотин. Силното зрение и неуморните полети над териториалните владения позволяват на египетския лешояд пръв да забележи мъртвите животни. Той се отличава от другите лешояди и по това, че улавя и жива плячка като гризачи, насекоми и гущерчета.

Египетският лешояд е единственият от четирите вида лешояди, населяващи Европа, който всеки сезон се отправя на далечно пътуване към Централна Африка. Младите и възрастни египетски лешояди идват у нас напролет и напускат родните земи наесен, когато се впускат в приключение, изпълнено с опасности. Полетът им покрива три континента и продължава повече от месец, в който те преодоляват на 4000 километра.

Обикновено жертвите са малките и неопитни лешояди, които не познават маршрута. Сериозна заплаха обаче дебне египетските лешояди в Африка, алармира Стоев.

У нас основната заплаха пред популацията на птиците остава залагането на отровни примамки за борба с хищниците, станало причина за значителното и бързо намаляване на числеността на лешоядите, както и за тяхното изчезване от много райони на страната. Лешоядите са изложени на риска от множеството отрови, попадащи в храната им.

В по-малка степен грабливите птици са застрашени още от бракониерство и опасни електропроводи. На гърба на лешоядите има поставени предаватели, които вземат точни джипиес координати и дават възможност на еколозите да следят всеки час какво се случва с птиците и така разбират каква е нейната съдба от напускането на гнездото в някои случаи до смъртта ѝ.

Днес появата на грабливите птици в района превърнаха град Маджарово в популярна дестинация за любителите на дивата природа, разказва Стойчо Стоев. Спиращите дъха красиви заливи, интересните скални форми и наблюдението на застрашени животински видове в тяхното естествено местообитание, съчетано с гостоприемството на местните жители и невероятните кулинарни изкушения, превръщат мястото в очарователна туристическа дестинация, която заслужава да бъде посетена.

Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс. Двамата мъже са били..

публикувано на 07.05.24 в 18:13

Руските войски ускоряват напредването си в Донбас

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е пресякла заговор за отвличане и убийство на президента Володимир Зеленски. Арестувани са били двама полковници от украинската държавна служба за охрана, които замислили покушение срещу Зеленски след като били вербувани от руските служби.  Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април..

публикувано на 07.05.24 в 17:56
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент. На първия тур на изборите за държавен глава преди две седмици кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократическия съюз на..

публикувано на 07.05.24 в 17:48
Антониу Гутериш

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират. Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах" Израелската армия продължава..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС. Като своя цел определиха постигането на два мандата за 15 МИР на предстоящите парламентарни избори. След като се регистрираха в РИК, Георги Свиленски каза на свикана пресконференция: "Самото мое присъствие в листата и в позицията ми на..

публикувано на 07.05.24 в 17:33
Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

ОС за изграждане на Национална детска болница настоява за координация между съответните министерства

Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал трудност с липсата на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със строежа. Това стана ясно от пресконференция на Обществения съвет (ОС). От съвета настояват за ясна координация между съответните министерства посредством създаването на..

публикувано на 07.05.24 в 17:16

ЕК напомни на Скопие за ангажимента да включи българите в Конституцията си

От Европейската комисия напомниха на Република Северна Македония, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ.  "Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС" - така говорителят на Еврокомисията Ана..

публикувано на 07.05.24 в 17:02