Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ организира форум за работното време и извънредния труд

Чавдар Христов: Има масово неуважение към работното време на служителите

| обновено на 02.07.19 в 14:18
Чавдар Христов
Снимка: БГНЕС

Извънредният труд за един работник да се повиши от 150 на 300 часа годишно – това обсъжда работна група за промени в Кодекса на труда в социалното министерство. На дискусия, организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" за работното време, синдикалистите обаче настояха това увеличение на извънредния труд да стане само чрез колективно трудово договаряне на отраслово и браншово равнище. Националният секретар на КНСБ Величка Микова обясни:

"В момента в българския Кодекс на труда извънредният труд не може да надвишава повече от 150 часа, като 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през един календарен месец, 6 часа дневен или 4 часа нощен през една календарна седмица и 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през два последователни работни дни".

В редица сфери – като търговия, ресторантьорство и транспорт – не се спазват ограниченията за работното време, съобщиха още от синдиката.

41% от работниците в България смятат, че работното им време не съответства на семейните и социалните им ангажименти, сочи европейско проучване. Това нарежда страната ни на първо място по този показател, обяви изследователят Виолета Иванова от КНСБ:

"Средно за Европейския съюз този дял е около 22% и това най-вече се дължи на факта, че в България не са така широко разпространени всички атипични форми на заетост, на прилагане, както вече говорихме, на различните типове режими, които законодателството позволява".

От КНСБ настояват също за промени в Кодекса на труда относно така наречения "родителски отпуск". Синдикалистите искат неплатеният отпуск в размер на шест месеца за отглеждане на дете да се полага на всеки от родителите до 10-годишна възраст на детето, а не до осем, както е сега.

Целта е на форума да бъдат обсъдени промените в Кодекса на труда, с които да се ограничат злоупотребите с извънредното работно време и сумираното му изчисляване. Ще бъдат дискутирани и възможностите за полагане на извънреден труд според законовите правила – ограничения, забрани и допустимост. Във връзка със съчетаването на професионалния и личния живот ще бъдат обсъдени възможностите, които предоставят в тази връзка отделни форми на организацията на работното време – отпуските и почивките.

"В центъра на вниманието ни е това, че започва едно масово неуважение към работното време и към свободното време на работниците и служителите. И това е ефект от липсата на работна ръка. Като няма кой да работи, този, който е нает, ще работи двойно повече, защото иначе няма как. Затова крайъгълният камък на нашите дискусии и спорове е това сумирано отчитане на работното време – един режим, през който може да се полага извънреден труд, да се работи събота и неделя, и през който се ощетява човекът и неговото свободно време. Масово прибягват към такъв подход, още по-лошо, че той влезе в Закона за държавния служител без никакво основание. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са най-големият брой констатирани нарушения", каза в предаването "Преди всички" вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов и допълни:

"В нашето законодателство от години наред търпим отклонения от стандартите на Международната организация на труда и от стандартите от една директива на Европейския съвет за работното време. И те са все в посока сумираното отчитане, което трябва да бъде в непрекъсваеми производства".

Интервюто с Чавдар Христов можете да чуете в звуковия файл.

Репортажа на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30