Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигната е договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС

Предлагат Вебер и Станишев да оглавяват ЕП по 2,5 години

Урсула фон дер Лайен от ЕНП - председател на ЕК

Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС. Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия да бъде председател на Европейската комисия, а ръководството на Европейския съвет да бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел  - либерали. 
Ако бъде утвърдена от ЕП, Фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на ЕК, уточни Туск. 
Предвижда се също върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел -социалисти. Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.

Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти:

"Имаме председател на Европейския съвет - Шарл Мишел - футболен фен и много добър наш приятел, така че него може да поздравим за избран. Тази традиция е от времето на Херман Ван Ромпой - белгиец да поема Съвета, премиер на Белгия. Него можем да го поздравим. Това е сигурното. В комисията ние правим предложението до Европейския парламент".

...Урсула - знаете, че с нея бяхме на Мюнхенската конференция - е министър на отбраната. Тя беше в един панел с нас и доста години се познаваме, така че мисля, че добре ще се справи".

За председател на ЕП лидерите са постигнали съгласие да бъдат двама - Манфред Вебер и Сергей Станишев, които ще се сменят на 2 години и половина.

"ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа", каза Туск. Той поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия

Борисов каза, че евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят председателя на ПЕС, ако той бъде предложен:

"Още в предизборната кампания аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти не искаха да го включат в листата. Сигурно в момента му е трудно да обяснява как той не е председател на групата си от четири-пет депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент".

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс обяви, че те не приемат постигната на Европейския съвет сделка за висшите постове на ЕС. "Споразумението не зачита процедурата "водещ кандидат", както и резултатите от европейските избори", смята съпредседателката на групата Ска Келер:

"Задкулисната сделка, постигната след гротеска, продължила дни наред, удовлетворява само игрите на силните партии. Европейските граждани не заслужават това при такъв висок процент гласували и даден мандат за истинска промяна", смята Келер. Съпредседателят Филип Лабмер уточнява, че групата стои твърдо зад кандидатурата на Ска Келер за председател на Европейския парламент. "Парламентът не трябва да допуска Съвета да диктува кой да му бъде председател", добавя той. 

Френският президент Еманюел Макрон каза тази вечер, че номинациите за главните постове в Европейския съюз, съгласувани днес след дълги препирни, са "позитивни и консенсусни" и дават възможност за "нов старт" на съюза, предаде Ройтерс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Групата от 120 българи от Дубай е излетяла за България

По информация на Генералното консулство на Република България в Дубай, макар и с голямо закъснение, групата от 120 български граждани, която беше блокирана на летище DWC в Дубай, е отпътувала за София днес в 16.50 ч. местно време с полет на "България Еър". Невиждан порой заля Дубай Забавянето се дължи на изключително натоварения полетен трафик на..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за противовъздушната отбрана. "Съюзниците на НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, 99% от военната помощ..

публикувано на 18.04.24 в 18:17