Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната на фермите за ценни кожи отново на дневен ред в земеделската комисия

Петя Алтимирова
Снимка: Ани Петрова

„Искаме да разберем причините да не се отрази обществената воля на толкова много хора. Ние трябва да продължим да отстояваме исканията си. 51 000 граждани са дали личните си данни, подписвайки се под искането за забрана на добива на ценни кожи. Ние не искаме в момента да го гласуват „за“, а просто да го внесат. Това е първата крачка за промяната“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи.

Изслушване на представители на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи е насрочено в дневния ред на редовното заседание на парламентарната Комисия по земеделието и храните. Изслушването беше поискано от Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива, за да бъде представено на вниманието на депутатите предложение на законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), което има за цел да въведе забрана за отглеждане, развъждане и умъртвяване на животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България. По-специално, проектът е насочен към закриване на ферми за добив на ценни кожи (норки, лисици, чинчили), в които животните се отглеждат единствено за целите на кожухарската индустрия, без да се използва месото им за консумация от хората.

Темата не е чужда на Комисията по земеделие и храни. След като на 22 юни миналата година - след засилен обществен интерес -  в Народното събрание беше внесена Националната гражданска инициатива с подкрепата на над 51 000 граждани, депутатите от тази и още две парламентарни комисии се запознаха с информацията и мотивите за исканата забрана. Въпреки че почти единодушно инициативата бе подкрепена и приета на комисиите, нито един депутат до момента не е внесъл предложението за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

На изслушването се очаква да се представи отново предложението на законопроекта с малки промени, както и мотивите към него. Очаква се също да се потърси съдействието на народните представители за внасянето му.

От Инициативния комитет споделят, че отварянето на ЗВД по (гласуваните миналата седмица на първо четене) промени за увеличаване на глобите за стопани на кучета без поводи и намордници е добър повод да се разгледат и измененията на текстовете, водещи до забрана на фермите за кожи, които да се обсъдят и гласуват едновременно с промените за глобите за кучешките стопани. Тази стъпка би била възможност за компенсиране на бездействието на институциите, което е довело до забавяне на забраната с повече от година и е причина да бъде убито още едно поколение от стотици хиляди животни в България само за мода и суета, споделят още от Инициативния комитет.

„Кореспонденцията с институциите ни показва, че нашето искане се отразява. Имаме предложение от зам.-министъра на земеделието текстът ни да бъде включен в нов проект за промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Но не се дава срок, това е притеснително. Искаме индивидуално този законопроект да бъде внесен, а не да е част от други десетки текстове“, подчерта още Алтимирска.

У нас има две ферми за кожи, в тях работят общо около 50 души. Норките са основните животни, които се отглеждат за кожи, като през миналата година са убити 130 000 за палта и аксесоари.

„У нас производството се увеличава, за разлика от другите страни. Над 75% от българите не одобряват убиването на животни само за мода, а тези животни не се ползват за друго“, допълни още Петя Алтимирска.

Интервюто с Петя Алтимирска можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40