Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кардиологът доц. Сотир Марчев:

След критическата възраст жените са по-уязвими за проблеми със сърцето

4
Сотир Марчев
Снимка: Пламена Бачийска

В момента, в който поради възрастта започне да отпада функцията на женските полови хормони, отпада защитата върху сърцето и тогава жените започват много по-често да усещат сърдечни проблеми, включително такоцубо (синдром на разбитото сърце) при голям стрес.

Това обясни пред „Хоризонт“ кардиологът доц. Сотир Марчев, национален консултант по кардиология и директор на Българския кардиологичен институт. Той е началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен.

Симптомите за такоцубо са същите като при инфаркт – болка, тежест и стягане отпред в гърдите. Немалко пациенти усещат и задух, посочи кардиологът, който гостува на предаването "Нощен хоризонт".

Д-р Марчев е работил с японски лекари в Университетската болница в Осака през 2005 година, където е научил повече за заболяването такоцубо. „Аз първите пациенти в България съм ги описал 2006 година. Преди 2006 година сме диагностицирали нула пациенти. Просто медицината не знаеше, че има такава болест.“

Малко преди 2000 година японският лекар Сато отчита, че при него идват жени, които след силен стрес изпитват болка и затруднено дишане.

Симптомите при такоцубо се припокриват с тези при инфаркт

„Като им направиш електрокардиограма, е 1:1 с електрокардиограмата при  инфаркт, не можеш да ги различиш – все едно имат остър инфаркт. Ако им направиш ехокардиография, виждаш точно това, което би видял при инфаркт. Чак трябва да направиш коронарография, за да видиш, че това не е инфаркт.“

Кардиологът предполага, че това заболяване вероятно не е толкова рядко, но част от пациентите не се обръщат към лекар. 

„Това са жени, преживели голям стрес и последното, за което мислят, е собственото здраве. Стресът ги е овладял до такава степен, че те приемат болката и задуха като част от онова, което им се е случило. Затова тази болест се диагностицира по-рядко, отколкото съществува.“

Тази болест е по-лоша от инфаркт, категоричен е специалистът. „Защото пациентките с инфаркт ние ги стентираме и им помагаме, докато на тези с такоцубо ние се опитваме да налучкаме някаква терапия, която на нас ни звучи логично.“

Стресът влияе на нервите, а унищожените нерви провокират проблеми със сърцето

„Стресът уврежда здравето, включително и сърцето. Конкретният повод за такоцубо кардиомиопатията е острият стрес, но то настъпва с хода на годините. Много е възможно преди това повтарящ се малък или хроничен стрес да е разбил нервната система, защото стресът унищожава нервите и унищожените нерви унищожават сърцето. Това е, най-общо казано, механизмът, по който въздействията на околната среда стигат до емоциите, стига до нашето сърце.“

5% от жените с такоцубо умират в острия стадий. „Най-често след това повечето хора се възстановяват или почти напълно се възстановяват, но при други 5% рецидивира.“

Кардиолозите имат повече работа през зимата, отколкото през лятото

Най-ниска е сърдечно-съдовата смъртност при околни температури между 18 и 25 градуса, обясни още специалистът.

„Студът убива повече хора, отколкото горещините. По принцип в кардиологиите имаме много повече пациенти посред зима, отколкото посред лято. Зимата е по-лошият период за сърцето, лятото е по-добрият.“

Двата най-чести проблема в горещините са топлинният и слънчевият удар, посочи още д-р Сотир Марчев. Болните с високо кръвно ги убеждаваме да намалят солта, а не водата в горещините, подчерта още той.

Човек не бива да прекалява с меренето на кръвното налягане, съветва доц. Марчев. „Едната крайност са хора, които въобще не си го мерят и не знаят, че им е високо. Това е глупаво. Високото кръвно скъсява живота и ако вземеш мерки, това е лесен начин да си удължиш живота. От друга страна човек не трябва да прекалява с меренето, да живее с маншета на ръката и през 20 минути да си мери кръвното.“

Като грешка лекарят изтъкна честата практика късно вечер възрастни хора, вдигайки кръвно, да взимат последователно едно, две или дори три хапчета в паниката си, защото това на сутринта води до обратния ефект на силно падане на кръвното налягане.

Доц. Сотир Марчев има две специалности - по кардиология и по вътрешни болести. Първата му дисертация е в областта на ехокардиографията, а втората - върху ефектите на стреса върху сърцето. Специализирал е в университетски болници в Осака, Виена, Белград. Автор е на над 100 научни публикации и 14 книги в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина. Многократно включван в лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Още за работата на сърцето слушайте в звуковия файл.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Образованието е човешки процес, не технократично мероприятие

На финала е общественото обсъждане на проекта за стратегия за висшето образование за периода 2021-2030 година. В него се предвиждат т ри години бакалавърска степен, стимули за младите преподаватели и дигитализация на образователния процес.  Планира се профилиране на университетите на изследователски, образователни и професионални. „Мисля,..

публикувано на 14.07.20 в 13:30

При липса на ясно лидерство ефективността на съпротивата пада

„На един цикъл от седем години в българското публично пространство се разбърква социално-политическият живот и всеки път излиза част от старата протестираща кохорта, но и нов сегмент ." Това каза в предаването "Преди всички" социалният антрополог Васил Гарнизов, който прави в социалните мрежи своя галерия на протестите от 2013 година и..

публикувано на 14.07.20 в 10:41

Да се подобри обучението на работещите с деца с аутизъм в масовите училища

„По отношение на социалната политика у нас е хубаво да се подобри качеството на обучение на персонала в масовите детски градини и училища, да могат учителите да разпознават ранните маркери на децата от аутистичния спектър ", каза пред БНР Александра Андреева, ерготерапевт в Дневен център ТАЦИТУС. Така по думите й ще може терапията да започне..

публикувано на 13.07.20 в 17:14

Пеевски и Доган се отказаха от охраната от НСО

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски доброволно се отказват от държавната охрана на Националната служба за охрана. Това потвърдиха за "Хоризонт" от ДПС. От партията казват, че  "не вярват в принципала на службата, който е злоупотребил политически с НСО в последните дни, с което я е компрометирал".  По-рано днес стана..

обновено на 11.07.20 в 15:07

България е приета в чакалнята на еврозоната

България и Хърватия бяха приети във валутния механизъм ERM II , който e предшественик на приемането на двете държави в еврозоната и еврото, се казва в съобщение на Европейската централна банка. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок като 19-и негов член...

публикувано на 10.07.20 в 19:24
Доц. Йосиф Аврамов

Йосиф Аврамов: Върху новите серии евробанкноти има и надпис на кирилица

„Валутният механизъм ERM II неправилно се нарича „чакалнята на еврозоната“ . Чакалня има на гарата, на автогарата, на аерогарата, а в случая съм го нарекъл преддверието на еврозоната.“ Мнението е на доц. Йосиф Аврамов, автор на книгата „България в преддверието на еврозоната“, която излезе наскоро. По-голяма е вероятността да станем..

публикувано на 10.07.20 в 17:04
Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: Приватизиран е не само плажът, приватизирана е НСО

„Демократична България“ успя да се обърне към широк кръг хора, успя да бъде разбрана и най-после излезе от своите малко умозрителни сложни тематики. Акцията на Христо Иванов беше изключително успешна. Това каза пред БНР културният антрополог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Ивайло Дичев. „Тези неща, което той..

публикувано на 10.07.20 в 11:42