Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквана убедителна победа за "Нова демокрация" на извънредните парламентарни избори в Гърция

| обновено на 08.07.19 в 07:11
3
Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис
Снимка: Ройтерс

158 депутати в 300-местния парламент на Гърция ще има "Нова демокрация". Това показват данните след обработени близо 50% от изборните протоколи след предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка. Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места. 

Десните консерватори печелят изборите с подкрепата на близо 40 на сто от отишлите днес да гласуват. Втора е управляващата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 31,6% подкрепа и 86 места в парламента. Левите радикали ще бъдат и най-голямата опозиционна сила в законодателния орган. Още 4 партии влизат в гръцкия парламент. Това са лявото "Движение за промяна", Гръцката комунистическа партия, проруската патриотична формация "Гръцко решение" и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис "Мера 25". 

Извън парламента остава крайнодясната "Златна зора", която за момента не преминава 3-процентната бариера за влизане. 

Избирателната активност е била 56,5%

Ципрас се е обадил по телефона на Мицотакис и го е поздравил с голямата изборна победа.

Очаква се в 13 часа лидерът на Нова демокрация да положи клетва като премиер на страната. Президентът на Турция Реджеп Ердоган стана първият чуждестранен лидер, който честити по телефона изборната победа на Мицотакис. Ердоган му е пожелал успех в управлението на страната.

Реакциите на изборната победа на Нова демокрация не закъсняха. Сред първите поздравили лидера Кириакос Мицотакис бяха премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

От своя страна Мицотакис е благодарил на Ердоган и е подчертал, че очаква активизиране на гръцко-турските отношения на основата на уважението към международното право и в рамките на откровен диалог в полза и на двата народа.

Съгласно новия закон право на вот имат и навършилите 17-годишна възраст. От 10 милиона души с право на глас, половин милион са гърците, които гласуват за първи път на парламентарни избори.

Днес гръцките граждани бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции. За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон. Заради високите температури избирателна активност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освобождават се от гласуване само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямат право да участват в изборите.

Симпатизантите на консерваторите от Нова демокрация аплодираха лидера Кириакос Мицотакис с възгласи, че е следващият премиер на страната.

„Участието в изборите е право, но и задължение“, припомнят закона от Министерството на вътрешните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис .

Проф. Георгиос Плиос: Има възможност за нови предсрочни избори в Гърция

В неделя в Гърция предстоят предсрочни парламентарни избори, които управляващата крайнолява СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас е много вероятно да изгуби. Фаворит с 8-10 пункта пред СИРИЗА във вота е консервативната „Нова демокрация“ на Кириакос..

публикувано на 06.07.19 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21