Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Василева: България е сред лидерите в Европа по брой биологични пчелни кошери

4
България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС
Снимка: МЗХГ

Повече от 20 биопроизводители представят продуктите си по време на специализиран пазар, който се провежда в Бургас. Събитието е  под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите и има за цел да популяризира родното производство. 

България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриване на биопазар в Бургас. “Ние сме най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света”, допълни тя. Д-р Василева бе категорична, че за растежа на сектора в страната допринася и подпомагането на биопроизводството по Програмата за развитие на селските райони.

"Биопроизводителите имат голям интерес както към мярката за "Биологично земеделие", така и към реализиране на проекти за инвестиции по мерките от Програмата", каза още тя. Лозана Василева информира, че за територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители, на стойност 5.7 млн. евро.

На събитието своята продукция представиха повече от 20 производители. След продуктите, които гостите на пазара можеха да видят и опитат, бяха: сушени домати със зехтин, пчелен мед, етерични масла, биовина, биосирена и млечни продукти, тинктура от смокини, сокове от биочереши, ябълка и българска роза, както и пресни плодове, зеленчуци и други.

Посетителите на пазара имаха възможност да дегустират и от специално подготвените на място миди по Бургаски от Ути Бъчваров. Водещ на събитието бе Николай Станоев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на село Майско на протест срещу безводието

Жителите на село Майско в община Елена излизат от 9 часа на протест в общинския център. Искането им е да имат достъп до питейна вода. Въпреки че водопроводната мрежа в най-голямото балканско село във Великотърновска област е обновена, проблемът с безводието остава. В село Майско живеят над 1300 човека, през лятото жителите многократно се..

публикувано на 06.08.24 в 07:38

Патриархът отслужи архиерейска вечерня в храма "Преображение Господне" в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза снощи Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец", където отслужи..

публикувано на 06.08.24 в 07:35

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. "Целевия прием на проектни предложения за..

публикувано на 06.08.24 в 07:31

Съд в САЩ: "Гугъл" има незаконен монопол при търсенето в интернет

Американски съд постанови вчера, че интернет гигантът "Гугъл" има незаконен монопол при търсачките и рекламите при търсене, предаде ДПА, цитирана от БТА. През 2020 г. министерството на правосъдието на САЩ предяви иск срещу компанията за предполагаем незаконен монопол с аргумента, че нейната господстваща позиция в интернет вреди на..

публикувано на 06.08.24 в 07:30
Американски войник охранява посолството на САЩ в Ирак.

Петима ранени при атака срещу US военна база в Ирак

Петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, съобщиха от Пентагона. Обстрелът идва на фона на опасенията от удар от страна на Иран и неговите съюзници срещу Израел в отговор на убийството на висши фигури на "Хамас" и "Хизбула". Две ракети "Катюша" са попаднали на..

публикувано на 06.08.24 в 07:25
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана в НС обсъжда предложение за купуване на ЗРК

Депутатите от Комисията по отбрана ще обсъдят предложението на Министерския съвет от 1 август за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Очаква се текстът да бъде обсъден в пленарната зала тази седмица. Предложението е страната ни да купи един ЗРК за над 350 млн. лева. От предложението става ясно, че в средата на юли българското и..

публикувано на 06.08.24 в 07:20

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 07:17