Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предупреди Иран за обогатяването на уран

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Иран „да внимава“, след като Техеран обяви, че започва да обогатява уран над равнището от 3,67 процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 година, предаде БТА.

„Иран трябва да внимава, защото вие обогатявате /уран/ по една причина, и аз няма да ви кажа коя е тази причина, но Иран прави много лоши неща“, заяви Тръмп пред журналисти в Мористаун, щата Ню Джърси.

По думите на американския президент, споразумението с Техеран, сключено от предшественика му Барак Обама, било „крайно безразсъдно“ и позволявало на Иран в бъдеще да създаде ядрено оръжие. „Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие“, увери Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните им са порезни и състоянието   стабилно без опасност за живота. По време на инцидента в салона е..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38