Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет села са засегнати от африканската чума по свинете

| обновено на 08.07.19 в 17:54
Снимка: БГНЕС

Пет села вече са обхванати от африканската чума по свинете. Това потвърди за „Хоризонт“ заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

Това са плевенските села Жернов, Новачене, Муселиево, Въбел и Евлогиево. Огнищата на чумата са две, три от тези села попадат в общата 3-километрова ограничителна зона на едно от огнищата. При всичките става въпрос за лични стопанства тип „заден двор“.

За да спрат разпространението на заразата, ветеринарните власти са умъртвили 51 прасета.

Днес в Министерството на земеделието е свикана спешна среща с Агенцията по храните, областните управители от Северна България и ръководството на Ловно-рибарския съюз за набелязване на мерки за справяне с проблема. Експертите припомнят, че чумата не е опасна за хората, но носи сериозни икономически рискове, защото може да доведе до унищожаване на свиневъдството. 

В Община Никопол продължават мерките за контрол и ликвидиране на заболяването африканска чума по свинете. Очакват се резултатите от взетите проби в 10-километровата надзорна зона.

По думите на кмета на Община Никопол, към момента африканската чума по свинете е ограничена в селата от този край благодарение на бързите мерки. Валерий Желязков, кмет на Никопол, заяви:

„На 3 километра от зоната животните се евтаназираха. Вчера се взеха проби в 10-километровата зона и чакаме сега да видим пробите, но аз смятам, че чумата я ограничихме поради това, че хората изклаха животните. Направихме призив към всички чрез кметовете на населените места и те се вслушаха. Разбраха сериозността на проблема и наистина стотици животни се заклаха, които не бяха болни, и ние почти вече нямаме прасета тук, в региона, но този начин е най-добрият за ограничаване на огнището. Надявам се утре-вдругиден да имаме информация и дано вече нямаме положителни проби. При влизане в населеното място няма проблем. При излизането има проблем. Тогава се проверяват колите. Нали знаете, че няма да се внесе прасе в тази зона, но може да се изнесе от там. Това се следи“.

Индустриалните свиневъди настояват всички стопани , които искат да отглеждат животни в задния си двор, да бъдат задължени да регистрират животновъден обект -  каза пред "Хоризонт" свиневъдът д-р Румен Караманов:

"Този животновъден обект трябва да отговаря на мерки за биосигурност, трябва да отговаря на мерки за хуманно отношение, така, че всеки, който реши да отглежда животни, няма значение от по-голямо или по-малко стопанство, той трябва да отговаря на тези изисквания".

Според бранша стопанствата тип "заден двор" са причина за разпространението на заразата, тъй като там не се спазват никакви санитарни изисквания и никой не ги контролира

Репортажа на Веселина Миланова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма данни за нови огнища на африканска чума по свинете

Няма данни за нови огнища на болестта африканска чума по свинете, заяви за "Хоризонт" областният управител на Плевен Мирослав Петров. Той съобщи, че е приключила евтаназията на животни в плевенското село Новачене, което вчера беше включено в..

публикувано на 06.07.19 в 15:02

Ако африканската чума не се ограничи, секторът може да бъде сериозно засегнат, алармират свиневъди

Свиневъди алармират, че ако африканската чума по прасетата не се ограничи, секторът може да бъде сериозно  засегнат. Една от мерките, според д-р Румен Караманов, е да се забрани отглеждането на прасета в задните дворове, което, по думите му, е..

публикувано на 08.07.19 в 09:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42