Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще заделя средства в специален фонд „Здраве“

| обновено на 09.07.19 в 20:22
Снимка: Радио ВИДИН, архив

Община Видин ще заделя средства в специален фонд „Здраве“, чрез който ще се изплащат допълнителни възнаграждения на медиците от местната болница. Това реши на извънредно заседание общинският съвет в града.

Сумата до края на годината трябва да достигне 250 хиляди лева. Според медицински сестри, присъствали на заседание, решение за техните проблеми все още няма.

Гергана Вълчева е сред медицинските специалисти, готови да напуснат: „Беше ни заявено, че вече заплащане на калпак няма да има, а в същото време ни се казва „работете, колкото повече пациенти, толкова повече доходи и приходи към болницата и съответно към нас“. Това не е ли заплащане на калпак?“.

Относно решението за създаване на фонд „Здраве“ общинският съветник Цецо Иванов смята, че то е справедливо, но в нарушение на закона: „Стоката „здраве“, обявена за стока със закона за здравеопазването, не се харчи във Видин, няма хора. И ако държавата мисли държавнически, тя трябва да финансира тази болница да съществува, за да няма окончателен демографски, не срив, а вече катастрофа“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирил Ананиев

Над 150 млн. лева са дълговете на болниците, няма да се закриват лечебни заведения

На 15 юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи визията на новия здравно-осигурителен модел. На изслушването в Народното събрание Ананиев гарантира, че  здравни заведения в Северозапада няма да бъдат закривани. "Независимо, че..

обновено на 05.07.19 в 15:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици..

публикувано на 13.07.24 в 10:00