Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи от Горубляне отново затвориха "Цариградско шосе"

| обновено на 09.07.19 в 19:15
Снимка: БГНЕС

Няколко десетки протестиращи от Инициативния комитет "Горубляне" отново затвориха "Цариградско шосе" на входа на София в 18.30 часа. Това е втората поредна вечер на протест, след като протестиращите се заканиха да блокират изхода на София всяка вечер, докато исканията им не бъдат чути. 

Причината за недоволството е решението на общината да изгради парк върху техни терени, както и булевард, който свързва кварталите "Младост" и "Дружба". Хората настояват за адекватно обезщетение при отчуждаването на терените им. 

Председателят на Инициативния комитет на протеста Иван Димитров каза пред БНР:

"Горублянци подариха на Столична община земя за булевард между бъдещия булевард "Копенхаген", небостъргачите, до Околовръстното. Ние се лишаваме от много неща и сме дали земя за булевард, която не трябва да се обезщетява. Просто Столична община трябва да построи булеварда! А иначе, не може да плащаш на Околовръстното по 30 лв. обезщетение, на първа линия, защото това са две пържоли с две бири! Не е нормално 30 лв."

И тази вечер полицията е взела мерки и отбива потока към изхода на София на светофара преди протеста.

Янита Тарабанова от Инициативния комитет обясни по-рано днес мотивите за протеста така:

“Търпението ни вече се изчерпва. Първото, което искаме, е да се въведе срок за обезщетяване за имотите, на които сме признати за собственици, но не са ни възстановени в реални граници. Това са земите под блоковете на социалистическите комплекси, в нашия случай това са "Младост" и "Дружба".

Другото искане на протестиращите е да се съкрати срокът по Закона за устройство на територията за принудително отчуждаване на частни терени за неотложни нужди на обществото. Според тях срок от една година е приемлив за всички.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестиращи жители на столичния квартал „Горубляне“ блокират булевард  „Цариградско шосе“.

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха за пореден път на протест

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха тази вечер за пореден път на протест с искане за справедливо обезщетение за земите им, които са отчуждени, и с намерение да блокират движението по булевард "Цариградско шосе". Жителите на кв. "Горубляне"..

публикувано на 08.07.19 в 20:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение

В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия на острова. В съобщение по повод черния..

публикувано на 20.07.24 в 16:28

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски..

публикувано на 20.07.24 в 15:23

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11