Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават ловците заради случаите на чума по свинете

Снимка: БГНЕС

Заради новите случаи на африканска чума по свинете (АЧС) в България, експерти от Североизточното държавно предприятие започват срещи-обучения с членовете на ловните сдружения. Първите събирания ще бъдат в стопанствата, където има доказани случаи на АЧС и са обособени санитарни зони за достъп и лов. 

По време на обученията ще бъдат обсъдени новите случаи на чума по свинете, както и мерките за биосигурност и ограничаване разпространението на болестта. Обсъжда се и идеята на дружините да бъде предоставена безвъзмездно едра и средна строителна дървесина за изграждане на чакала, за да може да се улесни индивидуалния лов. Чрез него ще се намали запаса от дива свиня по места и щетите от заболяването ще бъдат по-малки, смятат експертите. 

Срещите целят още веднъж да се припомни на ловците какво трябва да се прави при отстрел на диво прасе, от кои части на тялото се вземат проби, как и къде се изпращат те.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на..

публикувано на 30.04.24 в 19:13

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети. Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите международни стандарти, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Преходът ще продължи 4 години,..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Руската авиация нанесе нови удари по Харков

Руската авиация нанесе нови удари по Харков. Животът става все по-труден за жителите на втория по големина украински град, констатираха в доклад от Международния спасителен комитет. Украйна, на свой ред, се опитва да разруши противоракетния щит над окупирания полуостров Крим, твърди депутат от Държавната дума. Две управляеми авиационни бомби са били..

публикувано на 30.04.24 в 18:29

Еврозоната отчете икономически ръст от 0,3% за първото тримесечие

Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходното тримесечие, става ясно от цитираните от "Франс прес" данни на Евростат. Това е повече спрямо очаквания ръст, но цифрите показват, че групата от 20 страни с единна валута е изпаднала в техническа рецесия през втората половина на миналата година, след..

публикувано на 30.04.24 в 18:24