Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Покупката на нови изтребители, одобрена от правителството вчера е сред водещите заглавия в пресата днес.

До края на юли сделката за 8-те нови самолета на стойност 2,1 милиарда лева ще мине през парламента, пише вестник "24 часа". "След Ф-16 ще правим и дронове със Съединените щати", информира на първа страница всекидневникът, като уточнява, че у нас ще бъде изграден и авиоремонтен завод.

Купуваме Ф-16 с 60 милиона долара отстъпка в цената, пишат вестниците "Монитор" и Телеграф".  "Дума" уточнява, че България ще плати на Съединените щати цялата сума веднага, но ще получава самолетите до 2023 година.

Друга водеща тема в печата е спадът в туризма, отчетен за първи път от 10 години насам, както и потвърдената от депутатите забрана за диво къмпингуване. "Рекламираните от Ангелкова ниски цени по морето се оказаха бутафория" - пише на първата си страница вестник "Сега" и допълва:  "На теория шезлонгът се предлага за 36 стотинки, на практика към него задължително има екстри поне за 5 лева. Отливът свали на 25 лева двойната стая в Приморско, пише "24 часа".

"Закон спира терора на палатките край морето"- така вестник "Труд" съобщава в челната си публикация за отхвърленото президентско вето върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.

КНСБ иска данък богатство- с това заглавие вестниците обобщават предложенията на синдиката за промени в данъчната политика през следващата година. "Ново облагане води до несправедливост", казва финасовият министър Владислав Горанов, цитиран в "24 часа". КНСБ иска заплатите на учители и полицаи да скочат с 20 процента, допълва "Дума"

Всички вестници отбелязват свалянето на Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група на Обединените патриоти. Вестник "Сега" нарича промяната "преврат в малката коалиция". Изданията цитират Сидеров според когото решението е заплаха за управленското споразумение с ГЕРБ.

Орден "Стара планина" за големия актьор Васил Михайлов- пише на първата си страница вестник "Труд". Високото отличие е връчено и на актьора Ириней Константинов, допълва "24 часа"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16
Израелски изтребител изстрелва ракети близо до ливанско-израелската граница, 25 август 2024 г.

Един загинал при израелските удари срещу "Хизбула" в Южен Ливан

Един човек е убит при израелските удари срещу цели на групировката "Хизбула" в Южен Ливан. Това съобщиха от ливанското външно министерство, след като Тел Авив  предприе превантивни действия заради подготвяна мащабна атака от страна на шиитското движение. Загиналият е боец на групировката, той е убит при удар с дрон по автомобила му в южното..

публикувано на 25.08.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Над 100 души гасят пожара под Рилския Черни връх

 Близо 100 пожарникари, горски служители и доброволци са на терена при пожара, който пламна в четвъртък на около 2 300 м. в Рила, под Черни връх. На мястото е и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Заради усложнената ситуация, вероятно ще се наложи използването и на..

публикувано на 25.08.24 в 09:42

26-годишен обра жилище в София, докато собственичката е вътре, арестуваха го

26-годишен мъж е бил задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е била в него. Сигналът за инцидента е бил подаден минути преди полунощ в полицията. По първоначална информация, 26-годишният мъж е влязал в жилището, което се намира на втория етаж в кооперация на столичната улица "Вардар" през незатворен прозорец...

публикувано на 25.08.24 в 09:17