Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца правят благотворителни кампании във Велико Търново

4
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Две десетгодишни момичета от Велико Търново са посветили ежедневието си на благотворителни каузи. От три години Катерина Николова и Даря Калчева плетат гривнички от ластици и рисуват картички, които продават, а със събраните пари подпомагат лечението на тежко болни.

Катя и Даря от Велико Търново са обикновени, но и необикновени 10-годишни момичета. Обикновеното е, че са приятелки и учат в основно училище „Димитър Благоев“. Необикновеното е, че от три години са се посветили на доброто и вече имат три успешни благотворителни каузи, посветили са се на четвърта – да помогнат за набирането на сумата от 100 хиляди долара за лечението на непознатата за тях Марияна Светлозарова, майка на две деца, която се бори с левкемията.

„Искаме да помогнем на Марияна, защото доста пари трябва да се съберат за нея. За нас е удоволствие да помагаме“.

„Когато хората дойдат и ние ги питаме:

„Здравейте, искате ли да купите гривна или картичка за благотворителна кауза“? Те много се радват хората, като разберат и ние много се радваме, че помагат за Марияна“. 

Катерина Николова и Даря Калчева плетат гривнички от ластици и рисуват картички, които продават на тротоара до музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново вечер след 17,30 часа. Помагат им още две техни приятелки и родителите. Милена Николова е майката на Катя. Очите ѝ се пълнят със сълзи, докато разказва за усилията на децата:

„За благотворителност, може би, преди две и половина-три години започнаха. Никой не ги е карал, просто така, от вътре им идва. Гордея се с тях като майка и се вълнувам, наистина съм горда с децата. Аз не съм очаквала, че като започнат да продават гривнички, картички и наистина ще се събират пари за каузи. Те си решават каква да е каузата, те си решават каква да е сумата, която се събира. Смятам, че наистина могат да ни научат на много неща, не само на добро“.

Доброто е заразно и каузите, за които Катя и Даря успешно са събрали пари с техните картички и  гривнички, не са малко. Започнали да продават, за да помогнат на онкоболното момиченце Йоана, после събраха 100 лева, с които купиха три одеяла за бебетата от отделението по неонатология във великотърновската болница. Дариха и 400 лева за лечението на онкоболната  абитуриентка Никол, сега събират за страдащата от рак майка на две деца Марияна. Отделеността, с която момичетата работят за благотворителните си каузи, е трудноразбираема за възрастните, споделя майката Милена Николова:

„Те си имат техни разбирания, ние не ги разбираме изцяло. Аз, ако бях на тяхно място, може би, щях да продавам гривнички и картички, но част от парите щях да си ги прибера за себе си, за си купя нещо, но те са категорични, че всички пари се събират изцяло за дадената кауза“.

Даря и Катя нямат обяснение какво е доброто. Трудно им е да го разкажат с думи. Предпочитат да действат, за да случват доброто:

„За мен доброто е, не зная как да го кажа. Трябва да се помага на хората, защото, ако и ти се поставиш на тяхно място, и ако на тебе ти се случи, за да може и на теб да ти помогнат някой път. На нас ни доставя удоволствие да помагаме на хората, да даряваме пари и така“.

„Не мога да го обясня. Всъщност за мене доброто е всъщност много хубаво, нещо, което трябва да се прави по целия свят. Вярвам, защото винаги мечтите се сбъдват и аз вярвам в това“.

И ако на нас, възрастните ни е трудно да разберем доброто на децата, можем да направим добро като подпомогнем добрата им кауза.

Репортажа на Здравка Маслянкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00