Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Ердоган обсъжда резултатите от изборите, очакват се промени в ръководството

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган на бизнес среща в Анкара, Турция, понеделник, януари. 21, 2019.

Централното ръководство на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието провежда заседание в Анкара, председателствано от президента и неин лидер Реджеп Ердоган. Обсъждат се резултатите от отминалите избори и политическата ситуация в страната. 

Според турски медии се очаква да бъдат предприети промени в ръководството на формацията.

По-рано президентът Реджеп Ердоган заяви, че скоро ще бъдат „предприети стъпки за посрещане на очакванията за промяна в партията“. Очаква се да бъде потърсена политическа отговорност от ръководителите на кампанията за местните избори и председателя на истанбулската организация заради загубата в града. Сред хората, които може да бъдат сменени, са заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Махир Юнал и бившата министър Жулиде Саръероглу, която отговаря за връзките на формацията с избирателите, пишат турски издания.

След заседанието партийният говорител Йомер Челик ще съобщи какви действия политическата сила ще предприеме оттук нататък.

Междувременно опозицията поиска ревизия на президентската система на управление около година, след като тя влезе в сила. В публична реч вчера в Анкара президентът Реджеп Ердоган заяви, че народът е одобрил на референдум новата система и няма да бъде дадена възможност на тези, които искат да „посекат най-важната реформа в турската история“. Същевременно обаче турският лидер заяви, че годишнината от въвеждане на системата е дала възможност да се видя нейните предимства и недостатъци и допълни, че „се търсят пътища за отстраняване на минусите.“ Говорителят на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик не изключи възможността президентът на страната да разговаря с опозицията по въпроса.

Малко по-рано от управляващата партия подаде оставка бившият вицепремиер и икономически министър Али Бабаджан. Очаква се през есента Бабаджан и бившият президент Абдуллах Гюл да основат нова партия, която може да привлече част от политиците и електората на Партията на справедливостта и развитието. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33