Първи случай на африканска чума по свинете във Великотърновско

Снимка: архив

Първи случай на африканска чува по свинете е регистриран в област Велико Търново. Заболяването е потвърдено в домашно стопанство в свищовското село Ореш, съобщиха от Общинската епизоотична комисия.

Очаква се Агенцията по безопасност на храните да издаде заповед за умъртвяване на прасетата в засегнатото село.

БАБХ е потвърдила, че в Ореш има случай на африканска чума по свинете, умряло е домашно прасе, посочи ветеранният лекар д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов и член на Епизоотичната комисия: „Трябва прасетата, които са в личните дворове, да бъдат премахнати“.

Както „Хоризонт“ първи съобщи, от тази седмица в Ореш стопаните започнаха масово да колят прасетата си, притеснени от случаите на африканска чума по свинете в съседната Плевенска област.

По данни на д-р Кирилов в засегнатото село са останали не повече от 6 по-възрастни и 15 малки прасета, които ще бъдат умъртвени. 

В 10-километровата санитарна зона има промишлен свинекомплекс с над 30 хиляди животни. 

Няма достатъчно данни за обявяване на огнище в село Ореш, заяви за „Хоризонт“ д-р Георг Чобанов от Агенцията по храните:

„Но всички домашни прасета в граничната зона между Плевенска и Великотърновска област трябва да бъдат изклани превантивно“.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

Учен: Няма ваксина срещу Африканската чума по свинете

Няма ваксина срещу Африканската чума по свинете никъде по света. Тя е ново за страната ни заболяване, което бързо се разпространява от заразени животни, от човек, бил в досег с тях или от инвентар. Особено рискови са животните, които се придвижват без..

публикувано на 12.07.19 в 09:11

Възможно е чумата по свинете да се разпространи и отвъд Северна България, коментираха от Асоциацията на свиневъдите

„Докато се води борбата с африканската чума по свинете, до изчистването на болестта в страната, малките стопани трябва да спрат да гледат свине. Болестта „Африканска чума по свинете“ е икономически проблем. Тръгнем ли да унищожаваме големи ферми,..

публикувано на 11.07.19 в 08:52