Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания праща втори боен кораб в района на Персийския залив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще засили военното си присъствие в района на Персийския залив през следващите дни като изпрати втори боен кораб от своя флот.

Мярката е в отговор на засилващото се напрежение в района и растящата заплаха за сигурността на чуждестранните плавателни съдове от страна на Иран.

Корабът „Дънкан“ всъщност е добре познат в България, тъй като наскоро участва в съвместно учение на НАТО в Черно море. „Дънкан“, който в момента е в Средиземно море, ще оперира редом до фрегатата „Монтроуз“, която вече осуети опит на ирански катери да прихванат британски петролен танкер в Ормузкия проток. Известно е, че по принцип е имало планове „Дънкан“ да бъде изпратен в района, за да облекчи работата на „Монтроуз“, но сега от министерството на отбраната съобщиха, че тези планове са били ускорени с оглед на ситуацията.

Всичко това става след заплахата на висш ирански духовник, че Великобритания скоро „ще получи шамар“ заради това, че си е позволила да задържи по-рано ирански петролен танкер край Гибралтар. Говорител на иранското външно министерство предупреди, че Великобритания „играе опасна игра, която носи последици“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Фрегатата „Монтроуз“, която ескортира танкера „Бритиш херитидж“, се е вклинила между три ирански кораба и танкера.

Британска фрегата брани танкер от иранци в Ормузкия проток

Три ирански въоръжени лодки, най-вероятно на Иранската ислямска революционна гвардия, са се опитали да прихванат британски петролен танкер в района на Персийския залив и да го отклонят в ирански териториални води. Фрегата на британския кралски флот,..

обновено на 11.07.19 в 18:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов и Димитър Главчев в АЕЦ

Ядрено гориво от "Уестингхаус" ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ "Козлудуй"

Доставеното от американската компания "Уестингхаус" ядрено гориво за АЕЦ "Козлудуй" ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов при приемането на 43-те касети с гориво - първата доставка от..

публикувано на 20.04.24 в 15:20

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева (обновена)

Над 400 килограма хероин за 16 милиона лева е задържан на ГКПП "Капитан Андреево". Повдигнато е обвинения на турския шофьор на камиона, в който е бил наркотикът Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е..

обновено на 20.04.24 в 15:09
Калин Стоянов

Калин Стоянов няма да назначава нов главен секретар на МВР

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че няма да назначава нов главен секретар на МВР, след като предишният Живко Коцев беше освободен. Той допълни, че тези задължения ще се изпълняват зам-главния секретар Димитър Кангалджиев,..

публикувано на 20.04.24 в 15:00

В 4 общини в Кюстендилско има случаи на коклюш

В 4 общини на Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Бобов дол и най-малката Трекляно, от началото на 2024 година са регистрирани случаи на коклюш, казаха от РЗИ. Случаите общо са 8, а само от началото на април са 5. Те са без епидемична връзка..

публикувано на 20.04.24 в 14:09
Румен Радев

Президентът нарече "авангардно" предложението на Главчев да оглави МВнР

Президентът Румен Радев определи като "авангардно" предложението на служебния премиер Димитър Главчев самият той да оглави министерството на външните работи.  За тази своя идея Главчев съобщи по-рано днес, след като предишното му предложение за външен..

публикувано на 20.04.24 в 14:05

Във Великотърновско масово откликват на кампанията "Капачки за бъдеще"

При изключителна масовост преминава кампанията "Капачки за бъдеще", която днес се провежда във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.  Много млади семейства с децата си предават във Велико Търново торбичките със събраните в последните месеци..

публикувано на 20.04.24 в 13:59

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Бунтари на колене

Духът на времето не прости на сума ти стари бунтари и професионални провокатори, които преди десетилетия хвърляха художествена киселина върху всеки културен консенсус и пускаха кръв и гной от властващите разкази за света със своите книги, филми,..

публикувано на 20.04.24 в 13:55