Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калифорнийският адвокат Огнян Гаврилов: Липсата на инфраструктура прави от визитите на държавници екскурзии

Огнян Гаврилов

Огнян Гаврилов идва в САЩ скоро след завършването на  Математическата гимназия в София. Бори се за оцеляване, но се записва да учи. След няколко години завършва право. Сега, 20 години след пристигането си в Америка, вече 40-годишният Гаврилов има адвокатска кантора в Калифорния с 2 офиса и 12 адвоката и още един адвокат, който работи в България и Белгия. Занимават се с гражданско, семейно, данъчно, корпоративно и международно право.

През 2016 г. едната от годишните награди  за правосъдие - „Правосъдие зад граница“ става негово притежание, а в Калифорния миналата година печели едно от най-големите 100 дела в щата.

Другото е извън работата. Вицепрезидент е на Славяно-американската търговска палата в Калифорния. За да е в услуга на славянската общност в щата, която наброява 1,5-2 млн. души, и на 50-те хиляди българи там, а и на България.

„Търговските палати в Америка нямат достъп до държавни пари и изцяло са базирани на членски внос. Те са с цел да свързват хора или бизнеси и след това самите бизнеси се разбират как да си помагат. И другото нещо… може да имат малко политическа насока, където политици съдействат за най-различни закони, които са свързани с бизнес обстановката в държавата“, обясни той в интервю за Елена Цанева.

- Успяват ли нашите дипломати, политици, специалисти да използват максимално възможностите, които им се откриват?

- На държавно ниво, не особено. Но това не се отнася само за българите. Всички източноевропейски държави имат същия проблем… Говорим за държавно ниво. Правят някакво мероприятие или няколко мероприятия, но няма нищо след него и то е като една голяма екскурзия. Дори политици да отидат на тези мероприятия, подписват се документи, които са без стойност. И понеже нямаме представителство, да кажем на България в Сан Франциско, където би било номер едно място за инвестиции към България, защото България се развива много добре в сферата на софтуера, после нищо не се случва.

А това е идеята на такива мероприятия, да се намират инвестиции за България. Те идват правят мероприятие, което е много хубаво, много приятно. Идват президент, вицепрезидент и т.н., но след това понеже няма инфраструктура, всичко минава и заминава до другата година, когато някой друг идва на ваканция.

- Търсил ли Ви е някой  за съвет какви са положителните страни на американската съдебна система, тук как се борят с корупцията?

- Преди около 2 години имаше някаква делегация от България, които бяха юристи, съдии и прокурори и ме бяха помолили да говоря пред тях  в Сан Франциско. Тук съдебната система е сравнително чиста, да не кажем, че си е почти изцяло чиста, за разлика от българската. За това ги водихме по съдилища, за да се вземе по-добър пример как да се оправи нашата система в България. Защото ако се изправи съдебната система, икономиката веднага тръгва нагоре, защото хората не ги е страх да си държат парите, да правят инвестиции и т.н. Аз на тази тема говорих, и в интерес на истината беше малко разочароващо, защото след около половин час говорене, дочух на един от задните редове какъв съм бил „балък“, че вярвам, че може да се изчисти корупцията в България. Не знаех как да отговоря на такова нещо. Човекът, който го каза, не вярваше, че ще го чуя. Беше жалко, защото тези хора точно с тази цел бяха дошли тук, а те самите не си вярват, че може да се оправи.

- Как Ви изглежда делото на Кубрат Пулев за прословутата целувка, което беше в Калифорния, от професионална гледна точка?

- Първото нещо, което трябваше да се направи, е да се наеме невролог. Невролог, който да направи един доклад, в който да обясни какво се случва с мозъка на един човек, който са го били по главата 11 рунда. Той получава серия от сътресения на мозъка. Това беше първата стъпка. И съответно да се обясни, че като човек са го били по главата, всички тия сътресения на мозъка се комбинират с победата, с еуфория… Това се комбинира с културна защита. Ако се беше случило в България, с българска журналистка, няма да се получи голям скандал, ще бъде по-скоро куриоз.

Това трябваше да направи защитата. А не да се напада момичето. Не работи тук такава защита. Това е европейски тип защита, южноевропейски. В Калифорния това не работи. Това създава повече проблеми, отколкото решения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54